Wykonanie
Juz niebawem rocznica powstania mojego bloga- juz jutro!
Wyniki urodzinowego konkuru
beda z jednodniowym opoznieniem, czyli w poniedzialek. Z roznych przyczyn nie dam rady jutro przeprowadzic losowania. A tymczasem zapraszam was na pyszna babke z nugatem:



Na 1 foremke babkowa (2l):250 g
masla lub
margaryny do pieczenia175 g
cukru5
jajek200 g
maki pszennej50 g
maki ziemniaczanej1/2 opakowania
proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500 g
maki)szczypta
soliskorka otarta z 1
pomaranczy100 g nugatu
orzechowego (produkt gotowy- mozna zsatapic np.
orzechowym kremem typu Nutella)bulka
tartaMargaryne ubic mikserem z
cukrem na puszysta mase.
Zoltka oddzielic od bialek. Do masy
maslanej pojedynczo dodawac zoltak cioagle ubijajc mikserem. Wymieszac
make pszenna i ziemniaczana z
sola i
proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawac do masy mieszajac mikserem. Ciasto podzielic na dwie czesci. Jedna czesc wymieszac ze
skorka pomaranczowa, a druga z nugatem.
Bialka ubic na sztywna z odrobina
soli. Dodac po
polowie piany z bialek do kazdej czesci ciasta. Wykladac naprzemian obie czesci ciasta do natluszczonej i wysypanej
tarta bulka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) ok. 75 minut. Gdyby ciasto sie za mocno przypiekalo od
gory na 20 minut przed koncem pieczenia przykryc wierzch folia aluminiowa. Nie wyjmowac od razu z piekarnika, lecz pozostawic uchylone drzwiczki i wyjac dopiero po kilkunastu minutach.Przepis z: "Die neue Frau. Backen im Frühling" nr 1/2012