ßßß Cookit - przepis na Babka z nugatem

Babka z nugatem

nazwa

Wykonanie

Juz niebawem rocznica powstania mojego bloga- juz jutro! Wyniki urodzinowego konkuru beda z jednodniowym opoznieniem, czyli w poniedzialek. Z roznych przyczyn nie dam rady jutro przeprowadzic losowania. A tymczasem zapraszam was na pyszna babke z nugatem:
Na 1 foremke babkowa (2l):
250 g masla lub margaryny do pieczenia
175 g cukru
5 jajek
200 g maki pszennej
50 g maki ziemniaczanej
1/2 opakowania proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500 g maki)
szczypta soli
skorka otarta z 1 pomaranczy
100 g nugatu orzechowego (produkt gotowy- mozna zsatapic np. orzechowym kremem typu Nutella)
bulka tarta
Margaryne ubic mikserem z cukrem na puszysta mase. Zoltka oddzielic od bialek. Do masy maslanej pojedynczo dodawac zoltak cioagle ubijajc mikserem. Wymieszac make pszenna i ziemniaczana z sola i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawac do masy mieszajac mikserem. Ciasto podzielic na dwie czesci. Jedna czesc wymieszac ze skorka pomaranczowa, a druga z nugatem. Bialka ubic na sztywna z odrobina soli. Dodac po polowie piany z bialek do kazdej czesci ciasta. Wykladac naprzemian obie czesci ciasta do natluszczonej i wysypanej tarta bulka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) ok. 75 minut. Gdyby ciasto sie za mocno przypiekalo od gory na 20 minut przed koncem pieczenia przykryc wierzch folia aluminiowa. Nie wyjmowac od razu z piekarnika, lecz pozostawic uchylone drzwiczki i wyjac dopiero po kilkunastu minutach.
Przepis z: "Die neue Frau. Backen im Frühling" nr 1/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/06/Babka-z-nugatem.html