ßßß


Na 1 foremke babkowa (2l):250 g masla lub margaryny do pieczenia175 g cukru5 jajek200 g maki pszennej50 g maki ziemniaczanej1/2 opakowania proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500 g maki)szczypta soliskorka otarta z 1 pomaranczy100 g nugatu orzechowego (produkt gotowy- mozna zsatapic np. orzechowym kremem typu Nutella)bulka tartaMargaryne ubic mikserem z cukrem na puszysta mase. Zoltka oddzielic od bialek. Do masy maslanej pojedynczo dodawac zoltak cioagle ubijajc mikserem. Wymieszac make pszenna i ziemniaczana z sola i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawac do masy mieszajac mikserem. Ciasto podzielic na dwie czesci. Jedna czesc wymieszac ze skorka pomaranczowa, a druga z nugatem. Bialka ubic na sztywna z odrobina soli. Dodac po polowie piany z bialek do kazdej czesci ciasta. Wykladac naprzemian obie czesci ciasta do natluszczonej i wysypanej tarta bulka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) ok. 75 minut. Gdyby ciasto sie za mocno przypiekalo od gory na 20 minut przed koncem pieczenia przykryc wierzch folia aluminiowa. Nie wyjmowac od razu z piekarnika, lecz pozostawic uchylone drzwiczki i wyjac dopiero po kilkunastu minutach.Przepis z: "Die neue Frau. Backen im Frühling" nr 1/2012