Wykonanie
Upieklam na prosbe mojego pieciolatka. Dodatkowo, zeby przemycic nieco owocow padlo na ten wlasnie przepis. Pyszniutkim i ciekawym, acz bardzo prostym przepisem udalo sie "zarazic" kolezanki na durszlaku i spontanicznie zoorganizowalysmy wspolne pieczenie.Do akcji przylaczyly sie:1. Sylwia Pozeraczka2. Ewa Moje twory
przetwory3. Bozena Moje domowe kucharzenie4. Dosia Dosi smakolyki5. Ewa Restauracja domowa6. Ula
Oliwek w garach
Na forme o wymiarach: 18x28 cm:60 g
suszonych daktyli bez pestek60 g suszonych
sliwek bez pestek6 lyzek
soku jablkowego (wzielam
pomaranczowy)4
jajka300 g
cukru brazowegokilka kropli
aromatu waniliowego4 lyzki
napoju kakaowego w proszku (albo
czekolada rozpuszczalna)2 lyzki
kakao prawdziwego do pieczenia175 g
maki60 g posiekanej
czekolady deserowejDaktyle i
sliwki posiekac, zalac
sokiem jablkowym i gotowac na niewielkim ogniu 10 minut. Zmiksowac lub przetrzec przez sito. wystudzic.
Jaja ubic z
cukrem i
aromatem waniliowym, dodac
owocowe pure. Oba
kakao i
make przesiac do miski, dodac do masy plynnej i wymieszac. Dodac posiekana
czekoalde i wymieszac. Przelozyc do foremki (18x28cm) wstawic do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec 25-30 minut.Przepis z ksiazki: "Schokolade" Gries Deco Company 2011Serdecznie dziekuje dziewczynom za wspolne pieczenie i za mnostwo dyskusji o gotowaniu i pieczeniu na durszlaku, facebooku i duzo fajnej zabawy. Mam nadzieje, ze nadal bedziemy sie witrtualnie spotykac w naszych kuchniach na babskich pogaduszkach ;) Na koniec, aby utrzymac dobry nastroj nieco nieprzyzwoicie ;)