Wykonanie
MURZYNEK
CZEKOLADOWYBEZ TŁUSZCZU
Kiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wypróbować. Murzynek idealny chyba dla wszystkich - niskokaloryczny dzięki użytym suszonym
owocom; szybki do zrobienia, gdyż wystarczy w zasadzie miska, łyżka, garnek i waga ;) Smakuje naprawdę świetnie - nie jest zbyt słodki, a smak
suszonych owoców prawie nie wyczuwalny. Do tego można podobno zamrozić część ciasta na później... :) Jedynie należy pamiętać, by zgodnie z przepisem pokroić go tuż po wyjęciu z pieca, gdyż
potem bardzo źle się kroi. Słowem : czekoladowa rozkosz dla chcących zachować dobrą sylwetkę :)
Składniki:60g suszonych
śliwek, bez pestek i posiekanych60g niesłodzonych
daktyli, bez pestek i posiekanych6 łyżek niesłodzonego
soku jabłkowego ( u mnie BOBOVITA dla Maluszka;) resztę wypił ze smakiem)4 roztrzepane
jajka300g
brązowego cukru1 łyżeczka
aromatu waniliowego4 łyżki niskotłuszczowej
czekolady do picia w proszku + trochę do posypania ( u mnie niestety zwykła, bo niskotłuszczowej nie dostałam)2 łyżki
kakao w proszku175 g
mąki60g
płatków gorzkiej czekolady ( u mnie wiórek)POLEWA125g
cukru pudru1-2 łyżeczki
wody1 łyżeczka
aromatu waniliowego1. Piekarnik rozgrzać do 180'c. Blachę do pieczenia o wymiarach 18 cm x 28 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Daktyle i
suszone śliwki zagotować razem z
sokiem jabłkowym w niedużym garnku, gotować pod przykryciem, aż
owoce będą miękkie. utrzeć je na gładką masę i odstawić do wystygnięcia - ja zblenderowałam i wystawiłam na 5 minut za okno ;)2. Przetarte na puree
owoce wymieszać w misce z
jajkami,
cukrem i
aromatem waniliowym. Przesiać
czekoladę i
kakao w proszku oraz
mąkę, następnie dodać
płatki czekoladowe i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.3. Ciasto przelać do formy i wyrównać ( wychodzi go na oko bardzo niewiele i jest bardzo płaskie). Piec 25-30 minut ( sprawdzić, czy jest upieczone patyczkiem, gdyż ciasto rośnie tylko nieznacznie!!!) . Pokroić ( KONIECZNIE ! ) na 12 kawałków i zostawić w formie na 10 minut, aby przestygły. Do całkowitego ostygnięcia przestawić na kratkę do ciast.4. Do przygotowania polewy, przesiać
cukier do miski, dodać
aromat waniliowy, oraz
wodę w odpowiednich proporcjach do otrzymania lejącej, niezbyt rzadkiej masy. Ja wsadziłam z przyzwyczajenia wszystko do garnka (
wody w proporcji 2łyżeczki ) na gaz i rozpuściłam mieszając.5. Murzynka polać lukrem i zostawić, aby polewa zastygła. Tuż przed podaniem posypać
czekoladą w proszku.Smaczności !!!
Przepis pochodzi z książki "Dania Niskotuszczowe. Najlepsze przepisy z całego świata."