ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe ze śliwkami i daktylami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i daktylami

nazwa

Wykonanie

Nie jest tajemnicą, że na moim blogu trudno o przepisy na pyszne ciasta i desery.
Nie lubię ich piec bo nie mam do tego talentu ani cierpliwości. Z tego też wynika
piekarnika. Po 25 minutach sprawdziłam patyczkiem czy jest dobrze wypieczone.
Patyk był mokry a z wierzchu idealnie. Hmmm, pomyślałam, że może mój piekarnik
jakoś inaczej grzeje i ciasto potrzebuje jeszcze chwilkę. Po paru minutach miałam siwy dym w całym mieszkaniu a do drzwi zapukali przerażeni sąsiedzi z pytaniem: czy u Pani coś się pali??? No tak, ale to tylko ciasto w piekarniku, odpowiedziałam
zamykając drzwi w pośpiechu. Po raz drugi wkroczyła Bożena wyjaśniając mi, że
ciasto jest mokre ponieważ czekolada się rozpuściła. No tak, przecież to logiczne ale jak ktoś nie robi takich rzeczy to i pomysłu na wyjaśnienie przyczyny nie ma. A przy okazji dowiedziałam się od Eli, że proszek do pieczenia nie jest konieczny ponieważ wyrośnięcie ciasta gwarantuje dokładne ubicie jajek z cukrem, podobnie jak w przypadku pieczenia ciast biszkoptowych. Bogatsza o doświadczenie i wiedzę nie poddałam się i dzisiaj powtórzyłam pieczenie. Wyszło idealne po 25 minutach w piekarniku. W mojej wersji oprócz składników podanych w przepisie Eli jest jeszcze odrobina rumu, który razem z czekoladą komponuje się idealnie.
W tym miejscu dziękuję pięknie wszystkim uczestniczkom wspólnej zabawy i
pozdrawiam serdecznie:
Elę - autorkę bloga Z kartoflanego pola i gospodynię tej zabawy
Sylwię – autorkę bloga Pożeraczka
Ewę – autorkę bloga MojeTwojePrzetwory
Bożenę – autorkę bloga Moje Domowe Kucharzenie
Dosię – autorkę bloga Dosi smakołyki
Ulę – autorkę bloga Kulinarny Oliwek
Ilość porcji – 8-10
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
Na ciasto
60 g suszonych daktyli
60 g suszonych śliwek bez pestek
6 łyżek soku jabłkowego
4 jajka
300 g brązowego cukru
5 kropli aromatu waniliowego
4 łyżki napoju kakaowego w proszku
2 łyżki kakao
175 g mąki
60 g posiekanej czekolady deserowej
1 łyżka rumu
Na polewę
60 g czekolady deserowej
40 ml śmietanki kremówki
Sposób wykonania:
Ciasta
Śliwki i daktyle siekamy, zalewamy sokiem jabłkowym i gotujemy około 10 min., następnie miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia,
Do miski przesiewamy mąkę, kakao oraz sproszkowany napój kakaowy,
Jaja ubijamy z cukrem i aromatem waniliowym, na koniec dodajemy zmiksowane śliwki, daktyle i rum
Wszystkie produkty sypkie łączymy z płynnymi dokładnie mieszając, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę,
Całość przekładamy do foremki ( u mnie 18x 25 cm.) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia ,
Wstawiamy do piekarnika na 25-30 min.
Po przestygnięciu ciasta polewamy polewą czekoladową.
Polewy
Śmietankę wlewamy do miseczki, dodajemy posiekaną czekoladę,
Miseczkę umieszczamy w naczyniu z wrzątkiem i mieszamy całość do czasu aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/01/Ciasto-czekoladowe-ze-sliwkami-i-daktylami.html