Wykonanie
Nie jest tajemnicą, że na moim blogu trudno o przepisy na pyszne ciasta i desery.Nie lubię ich piec bo nie mam do tego talentu ani cierpliwości. Z tego też wynikapiekarnika. Po 25 minutach sprawdziłam patyczkiem czy jest dobrze wypieczone.Patyk był mokry a z wierzchu idealnie. Hmmm, pomyślałam, że może mój piekarnikjakoś inaczej grzeje i ciasto potrzebuje jeszcze chwilkę. Po paru minutach miałam siwy dym w całym mieszkaniu a do drzwi zapukali przerażeni sąsiedzi z pytaniem: czy u Pani coś się pali??? No tak, ale to tylko ciasto w piekarniku, odpowiedziałamzamykając drzwi w pośpiechu. Po raz drugi wkroczyła Bożena wyjaśniając mi, żeciasto jest mokre ponieważ
czekolada się rozpuściła. No tak, przecież to logiczne ale jak ktoś nie robi takich rzeczy to i pomysłu na wyjaśnienie przyczyny nie ma. A przy okazji dowiedziałam się od Eli, że
proszek do pieczenia nie jest konieczny ponieważ wyrośnięcie ciasta gwarantuje dokładne ubicie
jajek z
cukrem, podobnie jak w przypadku pieczenia ciast
biszkoptowych. Bogatsza o doświadczenie i wiedzę nie poddałam się i dzisiaj powtórzyłam pieczenie. Wyszło idealne po 25 minutach w piekarniku. W mojej wersji oprócz składników podanych w przepisie Eli jest jeszcze odrobina
rumu, który razem z
czekoladą komponuje się idealnie.W tym miejscu dziękuję pięknie wszystkim uczestniczkom wspólnej zabawy ipozdrawiam serdecznie:Elę - autorkę bloga Z kartoflanego
pola i gospodynię tej zabawySylwię – autorkę bloga PożeraczkaEwę – autorkę bloga MojeTwojePrzetworyBożenę – autorkę bloga Moje Domowe KucharzenieDosię – autorkę bloga Dosi smakołykiUlę – autorkę bloga Kulinarny
OliwekIlość porcji – 8-10Czas wykonania – 40 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:Na ciasto60 g
suszonych daktyli60 g suszonych
śliwek bez pestek6 łyżek
soku jabłkowego4
jajka300 g
brązowego cukru5 kropli
aromatu waniliowego4 łyżki
napoju kakaowego w proszku2 łyżki
kakao175 g
mąki60 g posiekanej
czekolady deserowej1 łyżka
rumuNa polewę60 g
czekolady deserowej40 ml
śmietanki kremówkiSposób wykonania:Ciasta
Śliwki i
daktyle siekamy, zalewamy
sokiem jabłkowym i gotujemy około 10 min., następnie miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia,Do miski przesiewamy
mąkę,
kakao oraz sproszkowany
napój kakaowy,
Jaja ubijamy z
cukrem i
aromatem waniliowym, na koniec dodajemy zmiksowane
śliwki,
daktyle i
rumWszystkie
produkty sypkie łączymy z płynnymi dokładnie mieszając, na koniec dodajemy posiekaną
czekoladę,Całość przekładamy do foremki ( u mnie 18x 25 cm.) wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia ,Wstawiamy do piekarnika na 25-30 min.Po przestygnięciu ciasta polewamy
polewą czekoladową.Polewy
Śmietankę wlewamy do miseczki, dodajemy posiekaną
czekoladę,Miseczkę umieszczamy w naczyniu z wrzątkiem i mieszamy całość do czasu aż
czekolada się rozpuści i połączy ze
śmietanką.