Wykonanie
To moja kolejna propozycja do Rozowego Tygodnia . Na
lososia mialam ochote od jakiegos czasu. Na konkurs u Ewy sie spoznilam, ale nic,
losos juz sie prezentuje :) Na talerzu- dwa odcienie rozu- mocno rozowy
grejfrut i delikatnie rozowy
losos :)
Jedzmy
ryby! Sa bardzo zdrowe!Dla 4 osob:4 liety z
lososia po ok. 120 g)2 lyzki
soku z limonki lub
cytrynysol,
pieprz2 rtozowe
grejfruty1 peczek
szczypiorku (wzielam suszony)1
awokadomielona
papryka pikantna1 lyzka
miodu2 lyzki
oliwy1 lyzka
olejuFilety umyc, osuszyc, skropic
sokiem z limonki i doprawic do smaku
sola i
pieprzem. Grejruty obrac, wyfiletowac, pokroic w kostke, sok powstaly przy krojeniu zachowac.
Szczypiorek posiekac.
Awokado obrac, wyjac pestke i pokroic w kostke miasz. Wymieszac z
grejfrutami,
szczypiorkiem. Sok z grejfutow wymieszac z
miodem,
oliwa i doprawic do smaku
papryka w proszku, sosem zalc saltke i wymieszac. Filety z
lososia usmazyc na rozgrzanym
oleju, po ok. 4 minuty z kazdej strony. Podawac z salatka.Przepis z: "Lisa. Kochen& Backen" Nr 1/2012