ßßß Cookit - przepis na Filet z lososia i salatka z rozowego grejfruta

Filet z lososia i salatka z rozowego grejfruta

nazwa

Wykonanie

To moja kolejna propozycja do Rozowego Tygodnia . Na lososia mialam ochote od jakiegos czasu. Na konkurs u Ewy sie spoznilam, ale nic, losos juz sie prezentuje :) Na talerzu- dwa odcienie rozu- mocno rozowy grejfrut i delikatnie rozowy losos :)
Jedzmy ryby! Sa bardzo zdrowe!
Dla 4 osob:
4 liety z lososia po ok. 120 g)
2 lyzki soku z limonki lub cytryny
sol, pieprz
2 rtozowe grejfruty
1 peczek szczypiorku (wzielam suszony)
1 awokado
mielona papryka pikantna
1 lyzka miodu
2 lyzki oliwy
1 lyzka oleju
Filety umyc, osuszyc, skropic sokiem z limonki i doprawic do smaku sola i pieprzem. Grejruty obrac, wyfiletowac, pokroic w kostke, sok powstaly przy krojeniu zachowac. Szczypiorek posiekac. Awokado obrac, wyjac pestke i pokroic w kostke miasz. Wymieszac z grejfrutami, szczypiorkiem. Sok z grejfutow wymieszac z miodem, oliwa i doprawic do smaku papryka w proszku, sosem zalc saltke i wymieszac. Filety z lososia usmazyc na rozgrzanym oleju, po ok. 4 minuty z kazdej strony. Podawac z salatka.
Przepis z: "Lisa. Kochen& Backen" Nr 1/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/10/Filet-z-lososia-i-salatka-z-rozowego-grejfruta.html