ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy łosoś na oleju z awokado z dodatkiem limonki - test produktu

Cytrynowy łosoś na oleju z awokado z dodatkiem limonki - test produktu

nazwa

Wykonanie

Lubię łososia w prostej formie. Najczęściej robię takiego .
Tym razem przyprawiłam w odrobinę inny sposób. Dodatek pieprzu cytrynowego i oleju z dodatkiem limonki nadaje mu przyjemnie cytrynowego smaku.
1 filet z łososia
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
sól
olej z awokado z dodatkiem limonki (BadaPak)
Filet z łososia posypać pieprzem cytrynowym oraz solą. Można go odstawić do lodówki na 1 godzinę (ja smażyłam od razu).
Na patelni rozgrzać olej i smażyć łososia z dwóch stron: 15 minut na stronie ze skórą, 5 minut z drugiej strony.
Podawać z surówką lub kiszoną kapustą.
Zdrowe oleje spożywam codziennie: do surówek, past czy przyrządzania innych potraw. Dzięki BadaPak miałam okazję wypróbować olej z awokado z dodatkiem limonki. Głównym importerem tego oleju jest firma Maryla Sp. z o.o.
Opinia : Zapach - delikatnie wyczuwalna limonka, w smaku również, ale nie jest to smak dominujący.
Dodałam go do guacamole - pasował idealnie. Bardzo fajnie komponuje się z rybami (usmażyłam na nim łososia), jak również ze wszystkimi warzywami (dodawałam go do różnych surówek).
Oleju z awokado z dodatkiem limonki, można śmiało używać do wszystkich potraw, do których użylibyście odrobiny soku z cytryny. Jest wówczas "kropką nad i" oraz dodaje daniom lekko cytrynowego posmaku.
Może nie jest tani (44zł za 250 ml), ale uważam, że warto go kupić.
Kilka informacji o oleju:
"Owoce, z których produkowany jest ten jeden z najlepszych olejów świata, powoli dojrzewają w słońcu na zielonej Północnej Wyspie Nowej Zelandii. Tutejszy mikroklimat i gleba dostarczają wyjątkowych owoców, których w każdej 250-ml butelce oleju znajduje się przynajmniej dwanaście.
Właściwości zdrowotne oleju z awokado extra virgin:
Delikatnie tłoczony na zimno i nierafinowany olej z awokado extra virgin zachowuje zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B. Posiada więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), redukujących poziom złego cholesterolu, niż oliwa z oliwek, a także podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol.
Delikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs.
Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy wchłaniają mniej oleju z awokado, niż innych."
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/06/cytrynowy-osos-na-oleju-z-awokado-z.html