Wykonanie
Lubię
łososia w prostej formie. Najczęściej robię takiego .Tym razem przyprawiłam w odrobinę inny sposób. Dodatek
pieprzu cytrynowego i
oleju z dodatkiem
limonki nadaje mu przyjemnie
cytrynowego smaku.1 filet z
łososia1/2 łyżeczki
pieprzu cytrynowegosólolej z
awokado z dodatkiem
limonki (BadaPak)Filet z
łososia posypać
pieprzem cytrynowym oraz
solą. Można go odstawić do lodówki na 1 godzinę (ja smażyłam od razu).Na patelni rozgrzać
olej i smażyć
łososia z dwóch stron: 15 minut na stronie ze skórą, 5 minut z drugiej strony.Podawać z surówką lub
kiszoną kapustą.
Zdrowe
oleje spożywam codziennie: do surówek, past czy przyrządzania innych potraw. Dzięki BadaPak miałam okazję wypróbować
olej z
awokado z dodatkiem
limonki. Głównym importerem tego
oleju jest firma Maryla Sp. z o.o.Opinia : Zapach - delikatnie wyczuwalna
limonka, w smaku również, ale nie jest to smak dominujący.Dodałam go do guacamole - pasował idealnie. Bardzo fajnie komponuje się z
rybami (usmażyłam na nim
łososia), jak również ze wszystkimi warzywami (dodawałam go do różnych surówek).
Oleju z
awokado z dodatkiem
limonki, można śmiało używać do wszystkich potraw, do których użylibyście odrobiny
soku z cytryny. Jest wówczas "kropką nad i" oraz dodaje daniom lekko
cytrynowego posmaku.Może nie jest tani (44zł za 250 ml), ale uważam, że warto go kupić.
Kilka informacji o
oleju:"
Owoce, z których produkowany jest ten jeden z najlepszych
olejów świata, powoli dojrzewają w słońcu na zielonej Północnej Wyspie Nowej Zelandii. Tutejszy mikroklimat i gleba dostarczają wyjątkowych
owoców, których w każdej 250-ml butelce
oleju znajduje się przynajmniej dwanaście.Właściwości zdrowotne
oleju z
awokado extra virgin:Delikatnie tłoczony na zimno i nierafinowany
olej z
awokado extra virgin zachowuje zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B. Posiada więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), redukujących poziom złego cholesterolu, niż
oliwa z oliwek, a także podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol.Delikatny
orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że
olej z
awokado świetnie nadaje się do
sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład
makaronów, pierogów czy
pieczonych mięs.Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich
olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy wchłaniają mniej
oleju z
awokado, niż innych."