ßßß Cookit - przepis na Piers indyka z nadzieniem chlebowym

Piers indyka z nadzieniem chlebowym

nazwa

Wykonanie

« Sernik z truskawkami
Placek z delikatnym kokosowym ... »
Niedzielny obiad- smakowal domowym panom :)
Dla 4 osob:
1 kg piersi z indyka
2 kromki chleba tostowego
150 ml mleka
1 peczek pietruszki
1 zabek czosnku
1 szalotka
1 jajko
100 ml bialego wina wytrawnego
200 ml bulionu drobiowego
sol, pieprz
2 lyzki oleju
Piers z indyka nakroic w srodku tworzac "kieszen". Posolic i popieprzyc rowniez wewnatrz. Chleb pokroic w kostke, zalac goracym mlekiem. Odstawic. Pietruszke posiekac. Szalotke i czosnek drobno posiekac. Podsmazyc na oleju. Dodac pietruszke. Wystudzic, dodac wraz jajkiem do odcisnietego chleba. Wymieszac. Nadzienie doprawic do smaku. Nadzienie wlozyc do pryzgotowanej w piersi indyka "kieszonki" Zamknac za pomoca wykalaczek lub szpadek. Pieczen podsmazyc ze wszytskich stron na goracym oleju, ulozyc w brytfannie, podlac winem i bulionem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) podlewajac czesto goracym sosem ok. 60-75 minut. Poniewaz sos wyparowal prawie calkowicie polecam do tego dania np. bialy sos cebulowy i makaron.
Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis na podstawie: "Lisa. Kochen und Backen" nr 2/2012.
niedziela, 24 czerwca 2012, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/06/Piers-indyka-z-nadzien.html