Wykonanie
Jakiś czas temu zobaczyłam u Jamiego krótki filmik o szklankowych, najłatwiejszych placuszkach. Postanowiłam wykorzystać patent, żeby nie musieć odmierzać składników. Koniec końców, musiałam dodać odrobinę więcej
mąki, ale to chyba też kwesta przyzwyczajenia co do gęstości ciasta. Placuszki pyszne. Idealne na śniadanie, szczególnie z rozmrożonymi
truskawkami.

Składniki:1
jajko1 szklanka
mąki ( u mnie orkiszowa jasna – dodałam ze 2 łyżki więcej)1 szklanka
mleka1 łyżka
olejuDo polania:Zamrożone, rozgniecione
truskawkiWykonanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, aby powstało dość gęste ciasto. Rozgrzać patelnię beztłuszczową. Smażyć partiami z dwóch stron, na złoty kolor.
Truskawki rozmrozić i delikatnie podgrzać. Placuszki polać powstałym sosem
truskawkowym, który można ewentualnie odrobinę dosłodzić domowym
cukrem waniliowym.