ßßß Cookit - przepis na Gulasz Szegedynski (Gulasz z Szeged)

Gulasz Szegedynski (Gulasz z Szeged)

nazwa

Wykonanie

Wspaniala propozycja na chlodne dni. Nie bojmy sie kiszonej kapusty- dzieki sporej zawartosci witaminy C dostarcza nam naturalna ochrone przed przeziebiem i sprzyja trawieniu. Gulasz swoja nazwe zawdziecza miastu Szeged, na Wegrzech oczywiscie :)
Dla 2 osob:
250 g miesa na gulasz wolowego
1 1/2 lyzki oleju
1 cebula
1/2 zabka czosnku
1/8 l bulionu
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
150 g kiszonej kapusty
1 lyzeczka musztardy
pieprz, sol,
papryka slodka w proszku
mielony kminek
Mieso pokroic w spora kostke i dobrze obsmazyc na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Cebule obrac i pokroic w kostke, czosnek przepuscic przez praske, dodac cebule i czosnek do miesa, smazyc przez chwile, dodac musztrade, podlac bulionem i gotowac na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
Papryki umyc, oczyscic z gniazd nasiennych, pokroic w paski. Kapuste odcisnac i posiekac. Papryke i kapuste wlozyc do gulaszu, przyprawic i gotowac kolejne 30 minut.
Mozna podawac z kleksem kwasnej smietany (Tak bylo w oryginale, ale ja zrezygnowalam z tego dodatku)
Przepis z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert". wyd. Weltbild 2008.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/11/Gulasz-Szegedynski-Gulasz-z-Szeged.html