Wykonanie
Wspaniala propozycja na chlodne dni. Nie bojmy sie
kiszonej kapusty- dzieki sporej zawartosci witaminy C dostarcza nam naturalna ochrone przed przeziebiem i sprzyja trawieniu. Gulasz swoja nazwe zawdziecza miastu Szeged, na Wegrzech oczywiscie :)

Dla 2 osob:250 g
miesa na gulasz wolowego1 1/2 lyzki
oleju1
cebula1/2 zabka
czosnku1/8 l
bulionu1
czerwona papryka1
zielona papryka150 g
kiszonej kapusty1 lyzeczka
musztardypieprz, sol,
papryka slodka w proszkumielony
kminekMieso pokroic w spora kostke i dobrze obsmazyc na rozgrzanym
oleju ze wszystkich stron.
Cebule obrac i pokroic w kostke,
czosnek przepuscic przez praske, dodac
cebule i
czosnek do
miesa, smazyc przez chwile, dodac
musztrade, podlac
bulionem i gotowac na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
Papryki umyc, oczyscic z gniazd nasiennych, pokroic w paski.
Kapuste odcisnac i posiekac.
Papryke i
kapuste wlozyc do gulaszu, przyprawic i gotowac kolejne 30 minut.Mozna podawac z kleksem kwasnej
smietany (Tak bylo w oryginale, ale ja zrezygnowalam z tego dodatku)Przepis z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert". wyd. Weltbild 2008.