ßßß Cookit - przepis na Pieczen wolowa w sosie piwnym

Pieczen wolowa w sosie piwnym

nazwa

Wykonanie

Propozycja na swiateczny obiad :) Poszukuje wlasnie ciekawego przepisu. Ten jest ciekawy- gorycz piwa wzmocniona gorczyca nadaje sosowi wyjatkowy smak. Sprobujcie :) Jakos nie udalo mi sie zrobic lepszego zdjecia, bo moje chlopaki wolaly o konsumpcje ;)
Dla 4 osob:
1 cebula
1 zabek czosnku
300 g marchwi
800 g miesa wolowego na pieczeb (z lopatki)
sol, pieprz
3 lyzki oleju
1 lyzka przecieru pomidorowego
1 lyzeczka ziarenek gorczycy
250 ml jasnego piwa pils
300 ml bulionu
2 listki laurowe
200 g pieczarek
Piekarnik nagrzac do 150°C. Cebule i czosnek obrac i posiekac. Marchew oczyscic, obrac i pokroic w krazki. Mieso umyc, osuszyc, posolic i popierzyc, usmazyc ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Wyjac i odstawic w cieple miejsce. Na pozostalym tluszczu podsmazyc cebule, czosnek i marchew. Dodac przecier pomidorowy i gorczyce i smazyc przez chwile. Wlac piwo i bulion, zagotowac. Wlozyc mieso i listki laurowe, piec wq piekarniku ok. 1 godz i 35 minut. Pieczarki oczyscic, posiekac w plastry, usmazyc na 1 lyzce oleju przez ok. 5 minut, dodac do sosu na ok. 10 minut przed koncem pieczenia pieczeni.
Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen. " 12/2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/12/Pieczen-wolowa-w-sosie-piwnym.html