ßßß
Dla 2-3 osob:125 ml mleka150 ml wody mineralnej gazowanej125 g maki4 jajka40 g rodzynek3 lyzki rumu30 g cukru1 paczka cuktu waniliowego40 g maslaszczypta solicukier puder do posypaniaWlac rum do miseczki i namoczyc w nim rodzynki conajmniej przze 2 godziny. Oddzielic zoltka od bialek. Ubic zoltka na puszyts amase z cukrem, sola i cukrem pudrem. Powoli dodawac mleko i make ciagle ubijajac. Dodac wode mineralna, rodzynki i rum ciagle ubijajac. Ubic bialka na szytwno i wymieszac z ciastem. W patelni rozpuscic maslo i wylac na patelnie ciasto. Piec na srednim ogniu az spod bedzie brazowy, przewrocic placek i podzielic widelcem na male czastki, upiec po obu stronach posypac cukrem pudrem. Smakuja do tego lody waniliowe, mus jablkowy, mus wisniowy, dzem borowkowy.A tak wygladal u nas ten deser wczoraj:
Miewam fazy, ze moglabym sie zajadac tym nieustannie :)