ßßß Cookit - przepis na Krem ze szparagów-Vellutata di asparagi

Krem ze szparagów-Vellutata di asparagi

nazwa

Wykonanie

Smaczna i delikatna zupa-krem ze szparagów to doskonały, wartościowy posiłek.
Możemy podać ją na obiad ,ale doskonale nadaje się również na lekką kolację.
Niewiele dodatków sprawia, że smak zupy jest intensywnie szparagowy, a dzięki dodatkowi serka konsystencja kremowa i aksamitna.
Moja wersja kremu jest tym razem dość odchudzona, ale można ją śmiało wzbogacać dodając ulubione składniki do gotowania/warzywa,śmietanę itp./
Doskonale wyglądają i smakują połączone ze sobą dwa kremy/ przygotowane osobno/ z zielonych i białych szparagów , a podane na jednym talerzu/są gęste więc nie mieszają się łatwo, a efekt jest nie tylko przyjemny dla oka ,ale głównie dla naszego podniebienia.
Z dodatkiem chrupiących grzanek krem ten może stać się eleganckim daniem ,którym możemy zaskoczyć naszych gości.
Składniki/na 2 osoby/
250-300 g szparagów /zielone/
½ białej cebuli
20 g masła
0,5- 0,75 l bulionu warzywnego
80 -100 g serka Philadelphia light
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki /pszenna lub ziemniaczana/
oraz:
grzanki
Wykonanie:
Szparagi umyć ,obrać/część włóknistą, najlepiej obieraczką do warzyw/usunąć twardą część przełamując warzywo w miejscu, gdzie jest najbardziej kruche/, pokroić na kawałki. Przygotowane szparagi gotować w bulionie warzywnym ok.10 min. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Połączyć z bulionem i szparagami, gotować jeszcze ok.10min. Zdjąć z ognia, odłożyć kilka warzyw do dekoracji, a resztę zmiksować do utworzenia się gęstego kremu. Doprawić solą i pieprzem. O gęstości kremu musimy zadecydować sami dodając więcej bulionu kiedy jest zbyt rzadki lub mąki /ok.1 łyżeczki/wymieszanej z odrobiną wody kiedy chcemy bardziej zawiesistą konsystencję. Gotową zupę-krem należy przed podaniem podgrzać.
Najbardziej smakuje mi podana z chrupiącymi grzaneczkami maślanymi. Dla wzbogacenia smaku i podniesienia wartości odżywczej zupki dodałam na koniec łyżkę wymieszanego z kolorowym pieprzem kremowego serka Philadelphia.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/06/krem-ze-szparagow-vellutata-di-asparagi.html