Wykonanie

Smaczna i delikatna zupa-krem ze
szparagów to doskonały, wartościowy posiłek.Możemy podać ją na obiad ,ale doskonale nadaje się również na lekką kolację.Niewiele dodatków sprawia, że smak zupy jest intensywnie
szparagowy, a dzięki dodatkowi
serka konsystencja kremowa i aksamitna.

Moja wersja kremu jest tym razem dość odchudzona, ale można ją śmiało wzbogacać dodając ulubione składniki do gotowania/warzywa,
śmietanę itp./Doskonale wyglądają i smakują połączone ze sobą dwa kremy/ przygotowane osobno/ z zielonych i białych
szparagów , a podane na jednym talerzu/są gęste więc nie mieszają się łatwo, a efekt jest nie tylko przyjemny dla oka ,ale głównie dla naszego podniebienia.Z dodatkiem chrupiących grzanek krem ten może stać się eleganckim daniem ,którym możemy zaskoczyć naszych gości.

Składniki/na 2 osoby/250-300 g
szparagów /zielone/½ białej
cebuli20 g
masła0,5- 0,75 l
bulionu warzywnego80 -100 g
serka Philadelphia lightsólpieprz1 łyżeczka
mąki /pszenna lub ziemniaczana/oraz:grzankiWykonanie:
Szparagi umyć ,obrać/część włóknistą, najlepiej obieraczką do warzyw/usunąć twardą część przełamując warzywo w miejscu, gdzie jest najbardziej kruche/, pokroić na kawałki. Przygotowane
szparagi gotować w
bulionie warzywnym ok.10 min.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
maśle. Połączyć z
bulionem i
szparagami, gotować jeszcze ok.10min. Zdjąć z ognia, odłożyć kilka warzyw do dekoracji, a resztę zmiksować do utworzenia się gęstego kremu. Doprawić
solą i
pieprzem. O gęstości kremu musimy zadecydować sami dodając więcej
bulionu kiedy jest zbyt rzadki lub
mąki /ok.1 łyżeczki/wymieszanej z odrobiną
wody kiedy chcemy bardziej zawiesistą konsystencję. Gotową zupę-krem należy przed podaniem podgrzać.Najbardziej smakuje mi podana z chrupiącymi grzaneczkami
maślanymi. Dla wzbogacenia smaku i podniesienia wartości odżywczej zupki dodałam na koniec łyżkę wymieszanego z
kolorowym pieprzem kremowego
serka Philadelphia.