Kiedy w lodówce znajduję końcówkę gęstej śmietany...., już wiem jak ją wykorzystam. Oczywiście na kruche śmietankoweciasteczka.Dziś o smaku czekoladowym.A zestawienie ciemnej czekolady z wiosennymi stokrotkami przyprawiły mnie w wiosenny nastrój.Składniki:20 dag mąki pszennej3 dag mączki kukurydzianej /maizena/15 dag masła3 łyżki gęstej śmietany6 dag cukru pudru2 dag kakao1 żółtkopłaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solicukier waniliowy do smakucukier puder do posypaniaWykonanie:-Wszystkie składniki zagnieść,a czekoladową kulę zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min. 30 min. do lodówki. Moje ciasto przeleżało całą noc.-Nastawić piekarnik na temperaturę 170-180st.-Ciasto rozwałkować/ja robię to przy pomocy folii spożywczej /i wykrawać foremką dowolne kształty /u mnie kształt kwiatków/.-Piec na blasze wyłożonej papierem przez ok.15-20 min.- Przestudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.