Wykonanie

Scloppine , czyli eskalopki, to kotleciki z
cielęciny lub drobiu, lekko rozbite i smażone najczęściej bez panierowania.To danie
mięsne można przygotowac w ciągu kilku minut. Jest proste, ale jednocześnie bardzo smaczne. Lubię tę formę przygotowania
mięsa, nie tylko na ekspresowy sposób wykonania, ale również na możliwości zmiany smaków, które są ogromne. Wystarczy zmienić dodatek do sosu, a otrzymamy zupełnie nowe danie.Dziś "scalopine" z
serkiem mascarpone i zielonymi ziarenkami
pieprzu.

Dodatek
serka mascarpone sprawia,że
sos jest bardzo delikatny i kremowy,a
zielony pieprz nadaje potrawie pikanterii i chrupkości.

Składniki : /4 porcje/

400 g mięsa/cielęciny lub indyka/30 g
masła3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka gęstego
przecieru pomidorowego150 g
serka mascarpone¾ szklanki białego,
wytrawnego wina1 łyżka
zielonego pieprzu z zalewy
sól do smakumąka/do obtoczenia mięsa/Wykonanie:|
Mięso należy pokroić w cienkie plastry/ilość i wielkość dowolna/ i delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem.
Mięso powinno być cienkie ,ale nie może się rozpadać. Każdy plasterek obtoczyć w
mące i smażyć na średnio rozgrzanej
oliwie z dodatkiem
masła ok.1-2 minut z każdej strony / powinno się delikatnie przyrumienić/ . Zalać
winem i gotować do odparowania
alkoholu.
Mięso przełożyć na talerz. Przecier rozpuścić w niewielkiej ilości
wody i dodać do utworzonego sosu
mięsno -
winnego, wymieszać i dodawać stopniowo
serek maskarpone. Dusić przez chwilę na małym ogniu do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji sosu.
Mięso przełożyć do sosu, posolić i gotować ok.3-4 min. Dodać ziarenka
pieprzu, delikatnie wymieszać. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty należy go rozcieńczyć gorącą
wodą lub
bulionem.Podawać z ulubionymi dodatkami.
Mięso najbardziej lubię w zestawieniu z
sałatką, a właściwie z dużą ilością sałatki i nic więcej. Takie danie jest dla mnie najlepszą formą posiłku.

D o przygotowania tej sałatki potrzebowałam kilku gatunków świeżej sałatki tzw.mix
sałatkowy,
marchewką w cienkich paseczkach, kilka
orzechów włoskich,
zielony koper włoski,
sól i kolorowy świeżo mielony
pieprz do smaku. Wszystkie składniki sałatki należy wymieszać w salaterce i polać sosem przygotowanym z
jogurtu naturalnego i niewielkiej ilości
serka maskarpone.Doskonałym dodatkiem może być
sos czosnkowy.