ßßß Cookit - przepis na ŁOSOŚ POD PIERZYNKĄ Z KOZIEGO SERA DUSZONY W BIAŁYM WINIE

ŁOSOŚ POD PIERZYNKĄ Z KOZIEGO SERA DUSZONY W BIAŁYM WINIE

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ser kozi, a teraz już wiem, że kocham jego połączenie z białym winem. To danie jest niedzielną improwizacją, tata przywiózł łososia, więc trzeba było coś z nim zrobić. To 'coś' okazało się strzałem w dziesiątkę. Sos winno-maślany uszlachetnia tę delikatną rybę, a dodatek koziego sera sprawia, iż już dzisiaj wiem, że powtórka niebawem.
Składniki:
0,4 kg świeżego łososia pokrojonego w dzwonka
1 cytryna
1 pełen kieliszek białego wytrawnego wina
100 g sera koziego w roladce, pokrojonego na plastry
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Cytrynę przekrój na pół. Dzwonka łososia włóż do miski, posól i popieprz z obu stron, skrop sokiem z połowy cytryny, jej skórkę pokrój na 4 części i wrzuć do miski z łososiem. Miskę przykryj folia aluminiową i wstaw do lodówki na min. 1 h.
2. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę z masłem, usmaż na niej łososia, podlewając go sokiem z kolejnej połówki cytryny i winem. Każdą stronę dzwonków smaż około 5 minut.
3. Wyłącz palnik. Na każdym kawałku ryby ułóż po kilka plasterków sera koziego i przykryj patelnię przykrywką ( jeśli tak jak ja masz dużej patelni z przykrywką, możesz ja zakryć deskami do krojenia). Poczekaj 3-4 minuty aż ser się roztopi.
4. Łososia przełóż na talerz i polej sosem z patelni. Koniecznie podaj z białym wytrawnym winem, dołożyłam również następną połówkę cytryny i sałatkę z cieciorki.
Smacznego!
(przepis autorski)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/06/osos-pod-pierzynka-z-koziego-sera.html