Wykonanie

Uwielbiam
ser kozi, a teraz już wiem, że kocham jego połączenie z
białym winem. To danie jest niedzielną improwizacją, tata przywiózł
łososia, więc trzeba było coś z nim zrobić. To 'coś' okazało się strzałem w dziesiątkę. Sos
winno-
maślany uszlachetnia tę delikatną
rybę, a dodatek
koziego sera sprawia, iż już dzisiaj wiem, że powtórka niebawem.Składniki:0,4 kg
świeżego łososia pokrojonego w dzwonka1
cytryna1 pełen kieliszek białego
wytrawnego wina100 g
sera koziego w roladce, pokrojonego na plastry2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masłasól,
pieprzWykonanie:1.
Cytrynę przekrój na pół. Dzwonka
łososia włóż do miski,
posól i popieprz z obu stron,
skrop sokiem z połowy
cytryny, jej skórkę pokrój na 4 części i wrzuć do miski z
łososiem. Miskę przykryj folia aluminiową i wstaw do lodówki na min. 1 h.2. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej
oliwę z
masłem, usmaż na niej
łososia, podlewając go
sokiem z kolejnej połówki
cytryny i
winem. Każdą stronę dzwonków smaż około 5 minut.3. Wyłącz palnik. Na każdym kawałku
ryby ułóż po kilka plasterków
sera koziego i przykryj patelnię przykrywką ( jeśli tak jak ja masz dużej patelni z przykrywką, możesz ja zakryć deskami do krojenia). Poczekaj 3-4 minuty aż
ser się roztopi.4.
Łososia przełóż na talerz i polej sosem z patelni. Koniecznie podaj z
białym wytrawnym winem, dołożyłam również następną połówkę
cytryny i
sałatkę z
cieciorki.Smacznego!

(przepis autorski)