ßßß Cookit - przepis na Bitki w sosie pomidorowym z kaparami i zielonym pieprzem

Bitki w sosie pomidorowym z kaparami i zielonym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony sposób na szybkie i smaczne danie mięsne.
To m ięciutkie, zanurzone w aromatycznym sosie plastry mięsa które
nazywam rożnie: raz bitki, raz eskalopki, a najczęściej scaloppine / it /.
Jeśli mamy wcześniej przygotowane dodatki, to obiad możemy przygotować w ciągu 30 minut.
I o to właśnie chodzi. To nie dlatego, że nie lubię przebywać zbyt długo w kuchni, ale czasem sytuacja wymaga szybkiego w przygotowaniu posiłku.
A powinien być przy tym pożywny, smaczny i ładnie podany.
Tak lubię!
Składniki:/dla 3 osób/
3 plastry mięsa wieprzowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
200-300 g pomidorów pokrojonych/z puszki/
1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
1 łyżka kaparów z zalewy
1/2 łyżeczki oregano
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Dokładnie umyte i osuszone plastry mięsa /schab/ lekko rozbić z obu stron tłuczkiem. Oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano i obsypać mąką . Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i kłaść plastry mięsa. Smażyć z obu stron na rumiano. Wlać na patelnię wino i na dużym ogniu gotować przez chwilę do odparowania alkoholu. Dodać pomidory z puszki /wraz z sokiem/,kapary, zielony pieprz i na małym ogniu gotować całość do miękkości mięsa. Czas zależy od rodzaju użytego mięsa,ale nie powinien przekroczyć 20 minut. W tym czasie nadmiar płynu powinien lekko odparować, a z pomidorów utworzy się gęsty sos. Kapary są słone, pieprz pikantny ,mięso posolone, a więc doprawiać już nie trzeba.
Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.
Doskonałym dodatkiem do mięsa jest pikantna sałatka
przygotowana z zielonej roślinki o nazwie "broda mnicha".
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/bitki-w-sosie-pomidorowym-z-kaparami-i.html