Wykonanie
Mój ulubiony sposób na szybkie i smaczne danie
mięsne.To m ięciutkie, zanurzone w aromatycznym sosie plastry
mięsa którenazywam rożnie: raz
bitki, raz eskalopki, a najczęściej scaloppine / it /.Jeśli mamy wcześniej przygotowane dodatki, to obiad możemy przygotować w ciągu 30 minut.
I o to właśnie chodzi. To nie dlatego, że nie lubię przebywać zbyt długo w kuchni, ale czasem sytuacja wymaga szybkiego w przygotowaniu posiłku.A powinien być przy tym pożywny, smaczny i ładnie podany.Tak lubię!Składniki:/dla 3 osób/3 plastry
mięsa wieprzowego1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
masła2 łyżki
mąki1/2 szklanki białego
wytrawnego wina200-300 g
pomidorów pokrojonych/z puszki/1 łyżka
zielonego pieprzu z zalewy1 łyżka
kaparów z zalewy1/2 łyżeczki
oreganosól do smakuświeżo zmielony
pieprzWykonanie:Dokładnie umyte i osuszone plastry
mięsa /schab/ lekko rozbić z obu stron tłuczkiem. Oprószyć
solą, świeżo zmielonym
pieprzem,
oregano i obsypać
mąką . Na patelni rozgrzać
oliwę z
masłem i kłaść plastry
mięsa. Smażyć z obu stron na rumiano. Wlać na patelnię
wino i na dużym ogniu gotować przez chwilę do odparowania
alkoholu. Dodać
pomidory z puszki /wraz z sokiem/,
kapary,
zielony pieprz i na małym ogniu gotować całość do miękkości
mięsa. Czas zależy od rodzaju użytego
mięsa,ale nie powinien przekroczyć 20 minut. W tym czasie nadmiar płynu powinien lekko odparować, a z
pomidorów utworzy się gęsty sos.
Kapary są słone,
pieprz pikantny ,
mięso posolone, a więc doprawiać już nie trzeba.Gotowe
mięso podawać z ulubionymi dodatkami.
Doskonałym dodatkiem do
mięsa jest pikantna
sałatkaprzygotowana z zielonej roślinki o nazwie "broda mnicha".