Wykonanie
Scaloppine alla pizzaiola
Pizzaiola - nie ma nic wspólnego z pizzą............Podróże kształcą, wnoszą w nasze życie nowe doświadczenia, a dzięki nim poznajemy także kulturę i kuchnie innych narodów. Szkoda tylko, że największą barierą jaką napotykamy na drodze jest nieznajomość
języków obcych. Nie zawsze tak bardzo już popularny j. angielski jest pomocny. Przekonałam się o tym , kiedy po raz pierwszy spędzałam wakacje we Włoszech. Zmęczone podróżą, głodne zdecydowałyśmy coś zjeść w jednym z barów. Nie znając
języka włoskiego postanowiłam zamówić danie dnia , a było to : Scaloppine alla pizzaiola. Słowo pizza przesłoniło wszystko to ,co było przed i za nim i z wielkim entuzjazmem zamówiłam porcję w przekonaniu, że będzie to pizza z super dodatkami , a jeśli nie zjemy wszystkiego zostanie na
potem. Jakież było nasze zdziwienie, kiedy na
stole pojawił się półmisek z
mięsem / cielęcina/ w cudownym czerwonym
sosie pomidorowym, pachnącym
oregano ,z białymi plamkami rozpuszczonej
mozzarelli , a do tego dodatek świeżych warzyw. No...... na pizzę to nie wyglądało.Było to pyszne danie i teraz już wiem , że pizzaiola nie ma nic wspólnego z pizzą. To po prostu
sos pomidorowy. Obecnie bardzo często na moim
stole goszczą różne dania alla pizzaiola, a moja przyjaciółka wciąż wyszukuje nowe potrawy z tym "magicznym słowem". Pomyłki czasem bywają zabawne i przyjemne, ale uczcie się
języków obcych! Ja już włoski poznałm.
Składniki:4 plastry
mięsa po 150 g każdy /cielęcina ,
schab, drób/400 g miąższu z
pomidorów /puszkowe lub świeże/1 ząbek
czosnku1
cebula3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masła1 płaska łyżeczka
oregano100 g drobnych kulek
mozzarelli2 łyżki
mąki pszennejsól i
pieprz do smakuWykonanie:-Umyte, osuszone
mięso lekko rozbić , posolić, posypać świeżo zmielonym
pieprzem,
oregano i obtoczyć z obu stron w
mące.-Na patelni rozgrzać
oliwę z dodatkiem 1 łyżki
masła. Dodać ząbek
czosnku.-Na rozgrzanym tłuszczu smażyć
mięso z obu stron na rumiano.-Usmażone
mięso przełożyć na talerz, przykryć aby zabezpieczyć przed wychłodzeniem.-
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu ,w którym smażyło się mięso/ dodać jeszcze 1 łyżkę masła/, lekko poddusić.-Dodać
pomidory , doprawić do smaku
solą i gotować na wolnym ogniu kilka minut.-Do podgotowanego sosu włożyć
mięso, szczyptę
oregano, delikatnie zamieszać i podgotować kolejne kilka minut.
-Na wierzch każ dego kawałka
mięsa położyć kilka kuleczek
mozzarelli.-Patelnię przykryć pokrywką /mozzarella powinna się lekko rozpuścić/ zdjąć z ognia.-Po kilku minutach gotowe
mięso można nakładać na talerze.-Podawać z dodatkiem dowolnej sałatki lub sezonowej surówki.
Mięso można przygotować również bez dodatku
mozzarelliMoje danie posypałam na koniec czarną
solą, która nie tylko pełni tu rolę dekoracji.Jest to
sól morska z Cypru /w płatkach/ z dodatkiem aktywowanego węgla,który posiada właściwości oczyszczające i odtruwające organizm........./ale żeby zadziałało nie wiem ile tej
soli musiałabym zjeść...?/.Ale fajnie wygląda..........