Wykonanie
Scaloppine al
MarsalaSmaczne , aromatyczne danie
mięsne i niezwykle łatwe do przygotowania. Może być doskonałym pomysłem na szybki , odświętny obiad. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać dodatki.
Składniki: / 2-3 porcje/3 cienkie plastry
mięsa /drobiowe lub wieprzowe,a najlepiej cielęcina/20 g
masła1 łyżka
oliwy z oliwekok 1 łyżki gęstego
octu balsamicznego/można pominąć/½ szklanki
wytrawnego wina Marsala½ szklanki bulionu/ użyłam warzywnego/
sól i
pieprz do smakuoraz
mąka do obtoczenia
mięsaWykonanie:Umyte, osuszone płaty
mięsa delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem, obtoczyć z obu stron
mąką, doprawić do smaku
solą ,
pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu /
oliwa z masłem/. Obie strony
mięsa powinny być ładnie przyrumienione. Do podsmażonego
mięsa wlać
wino. Gotować chwilę na mocnym ogniu do odparowania
alkoholu. Zmniejszyć ogień, dodać
bulion ,
ocet balsamiczny i chwilkę podgotować, przekładając
mięso na obie strony. Sos powinien w tym czasie lekko zgęstnieć /taki właśnie lubię/, ale jeśli ktoś woli sos bardziej zawiesisty można zagęścić go odrobiną
mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej
wody. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Gotowe
mięso podawać z ulubionymi dodatkami.Na zbliżające się Święta Wielkanocne obowiązkowym dodatkiem będzie
ćwikła.