ßßß
Smaczne , aromatyczne danie mięsne i niezwykle łatwe do przygotowania. Może być doskonałym pomysłem na szybki , odświętny obiad. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać dodatki.
Składniki: / 2-3 porcje/3 cienkie plastry mięsa /drobiowe lub wieprzowe,a najlepiej cielęcina/20 g masła1 łyżka oliwy z oliwekok 1 łyżki gęstego octu balsamicznego/można pominąć/½ szklanki wytrawnego wina Marsala½ szklanki bulionu/ użyłam warzywnego/sól i pieprz do smakuoraz mąka do obtoczenia mięsaWykonanie:Umyte, osuszone płaty mięsa delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem, obtoczyć z obu stron mąką, doprawić do smaku solą , pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu / oliwa z masłem/. Obie strony mięsa powinny być ładnie przyrumienione. Do podsmażonego mięsa wlać wino. Gotować chwilę na mocnym ogniu do odparowania alkoholu. Zmniejszyć ogień, dodać bulion ,ocet balsamiczny i chwilkę podgotować, przekładając mięso na obie strony. Sos powinien w tym czasie lekko zgęstnieć /taki właśnie lubię/, ale jeśli ktoś woli sos bardziej zawiesisty można zagęścić go odrobiną mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.Na zbliżające się Święta Wielkanocne obowiązkowym dodatkiem będzie ćwikła.