ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z truskawkami i galaretką

Ciasto czekoladowe z truskawkami i galaretką

nazwa

Wykonanie

C iasto mocno czekoladowe, wilgotne w środku, z dużymi kawałkami orzechów, o konsystencji przypominającej brownie.
Zamiar był zupełnie inny ,ale jak to często bywa najmniej oczekiwane pomysły przychodzą w ostatniej chwili. Ciasto po upieczeniu wydało mi się zbyt niskie i mało efektowne,ale bez zakalca /coś zawaliłam/. Ale od czego są owoce i galaretki ?W sezonie owocowym w kuchni zawsze coś się znajdzie.
Ciasta tego typu, najbardziej smakują mi mocno schłodzone, a więc uznałam ,że wraz z galaretką mój placek czekoladowo-orzechowy powędruje do lodówki.
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
200 g cukru
4 jajka
150 g mąki pszennej
250 g masła
150 g orzechów włoskich
cukier waniliowy/do smaku/
szczypta proszku do pieczenia
ok.300 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,pozostawić do lekkiego przestudzenia. Masło zmiksować z cukrem i wanilią, dodawać stopniowo miękką czekoladę. Miksując masę na delikatnych obrotach dodawać po jednym jajku ,a na koniec mąkę z proszkiem. Miksować krótko tylko do chwili połączenia się składników. Dodać grubo pokrojone orzechy ,lekko wymieszać .Gotową masę przełożyć do foremki prostokątnej /20/30cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.30 min. w temp.180 st.
Ciasto pozostawić do całkowitego schłodzenia. Przygotować galaretki rozpuszczając je w 3 szklankach gorącej wody /ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała/. Truskawki umyć ,osuszyć obrać i poukładać na wierzchu wystudzonego ciasta. Owoce zalać tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki. Kiedy galaretka będzie wystarczająco twarda ciasto jest gotowe.Można podać z bitą śmietaną.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/06/ciasto-czekoladowe-z-truskawkami-i.html