Wykonanie
C iasto mocno
czekoladowe, wilgotne w środku, z dużymi kawałkami
orzechów, o konsystencji przypominającej brownie.Zamiar był zupełnie inny ,ale jak to często bywa najmniej oczekiwane pomysły przychodzą w ostatniej chwili. Ciasto po upieczeniu wydało mi się zbyt niskie i mało efektowne,ale bez zakalca /coś zawaliłam/. Ale od czego są
owoce i
galaretki ?W sezonie
owocowym w kuchni zawsze coś się znajdzie.Ciasta tego typu, najbardziej smakują mi mocno schłodzone, a więc uznałam ,że wraz z
galaretką mój placek
czekoladowo-
orzechowy powędruje do lodówki.
Składniki:150 g
gorzkiej czekolady200 g
cukru4
jajka150 g
mąki pszennej250 g
masła150 g
orzechów włoskichcukier waniliowy/do smaku/szczypta
proszku do pieczeniaok.300 g
truskawek2
galaretki truskawkoweWykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej ,pozostawić do lekkiego przestudzenia.
Masło zmiksować z
cukrem i
wanilią, dodawać stopniowo miękką
czekoladę. Miksując masę na delikatnych obrotach dodawać po jednym
jajku ,a na koniec
mąkę z proszkiem. Miksować krótko tylko do chwili połączenia się składników. Dodać grubo pokrojone
orzechy ,lekko wymieszać .Gotową masę przełożyć do foremki prostokątnej /20/30cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.30 min. w temp.180 st.
Ciasto pozostawić do całkowitego schłodzenia. Przygotować
galaretki rozpuszczając je w 3 szklankach gorącej
wody /ostudzoną
galaretkę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała/.
Truskawki umyć ,osuszyć obrać i poukładać na wierzchu wystudzonego ciasta.
Owoce zalać tężejącą
galaretką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki. Kiedy
galaretka będzie wystarczająco twarda ciasto jest gotowe.Można podać z
bitą śmietaną.