ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z botwinką

Spaghetti z botwinką

nazwa

Wykonanie

Makarony z warzywami to moje ulubione dania.
Każde warzywo doskonale pasuje do makaronu i przy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy.
W kuchni włoskiej można znaleźć doskonałe propozycje na makarony z różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem czy bietolą . U mnie tym razem mniej popularne zielono-czerwone warzywo - barbabietola.
Pyszna, świeżutka botwinka zagościła na moim talerzu w towarzystwie spaghetti.
Przyznam, że nie łatwo jest kupić we Włoszech botwinkę , ponieważ tutaj jej się nie jada........a jeśli już , to tak jak wszystkie zielone liście /ugotowane , skropione oliwą i octem/.
Moja propozycja to pyszne spaghetti razowe ze świeżą botwinką.
Składniki: /2 porcje/
200 g makaronu spaghetti /razowy
1 mały pęczek botwinki
½ czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
zielony koperek
2-3 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz /do smaku
2 łyżki ricotty
1 łyżka startego parmezanu
Wykonanie:
-Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../
-Cebulę drobno pokroić.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę ,dodać cebulę i czosnek.
-Lekko podsmażyć/ nie rumienić/ , dodać pokrojone łodyżki , 2 łyżki wody i chwilę poddusić,
nastepnie wrzucić liście .
-Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać lub poruszać patelnią.
-Botwinka powinna zmięknąć pod wytworzonej wpływem pary.
-Zdjąć pokrywkę , dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
-W międzyczasie ugotować makaron.
-Ugotowany, przecedzony makaron przesypać na patelnię, dodać starty parmezan i delikatnie wymieszać.
-Spaghetti przełożyć na talerze, na wierzchu nałożyć kleks ricotty, skropić octem balsamicznym i udekorować świeżym koperkiem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/05/spaghetti-z-botwinka.html