Wykonanie
Makarony z warzywami to moje ulubione dania.Każde warzywo doskonale pasuje do
makaronu i przy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy.W kuchni włoskiej można znaleźć doskonałe propozycje na
makarony z różnymi warzywami. Choćby słynny
makaron ze
szpinakiem czy bietolą . U mnie tym razem mniej popularne zielono-czerwone warzywo - barbabietola.Pyszna, świeżutka
botwinka zagościła na moim talerzu w towarzystwie spaghetti.Przyznam, że nie łatwo jest kupić we Włoszech
botwinkę , ponieważ tutaj jej się nie
jada........a jeśli już , to tak jak wszystkie zielone liście /ugotowane , skropione
oliwą i octem/.Moja propozycja to pyszne spaghetti
razowe ze świeżą
botwinką.


Składniki: /2 porcje/200 g
makaronu spaghetti /razowy1 mały pęczek
botwinki½
czerwonej cebuli1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytrynyzielony
koperek2-3 łyżki
octu balsamicznegosól i
pieprz /do smaku2 łyżki
ricotty1 łyżka startego
parmezanuWykonanie:-
Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../-
Cebulę drobno pokroić.-Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę ,dodać
cebulę i
czosnek.-Lekko podsmażyć/ nie rumienić/ , dodać pokrojone łodyżki , 2 łyżki
wody i chwilę poddusić,nastepnie wrzucić liście .-Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać lub poruszać patelnią.-
Botwinka powinna zmięknąć pod wytworzonej wpływem pary.-Zdjąć pokrywkę , dodać
sok z cytryny,
sól i
pieprz do smaku.-W międzyczasie ugotować
makaron.-Ugotowany, przecedzony
makaron przesypać na patelnię, dodać starty
parmezan i delikatnie wymieszać.-Spaghetti przełożyć na talerze, na wierzchu nałożyć kleks
ricotty, skropić
octem balsamicznym i udekorować świeżym
koperkiem.
