ßßß Cookit - przepis na Botwinka z białym winem i parmezanem

Botwinka z białym winem i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Botwina jest bogata w chlorofil, witaminę C, wapń, niacynę, kwas foliowy, oraz cynk, minerał, który odpowiada za poprawną syntezę białek, wzrost komórkowy, oraz układ odpornościowy. Najbardziej popularnym daniem z udziałem botwiny jest niewątpliwie chłodnik ale z doświadczenia wiem, że nie każdy za nim przepada. Dlatego proponuję Wam przepis na smaczną przystawkę. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsem a także makaronem. Całkiem wybornie smakuje również z samą bagietką. Życzę smacznego.
Ilość porcji – 2-3
Czas wykonania – 20 min
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
2 średnie pęczki botwinki
3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
2 łyżki świeżego soku z cytryny
4 łyżki świeżo startego parmezanu
sól
Sposób wykonania:
botwinkę płuczemy i osuszamy,
oddzielamy liście od łodyżek a następnie kroimy łodygi, na rozgrzaną oliwę i masło wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę,
po chwili dodajemy pokrojone łodyżki botwinki i wlewamy wino, gotujemy aż łodygi zmiękną (około 6-7 min),
następnie wkładamy liście botwinki, mieszamy delikatnie aż zwiędną na koniec dodajemy sok z cytryny oraz parmezan,
odrobiną parmezanu posypujemy gotowe danie.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/05/Botwinka-z-bialym-winem-i-parmezanem.html