Wykonanie
Botwina jest bogata w chlorofil, witaminę C, wapń, niacynę, kwas foliowy, oraz cynk, minerał, który odpowiada za poprawną syntezę
białek, wzrost komórkowy, oraz układ odpornościowy. Najbardziej popularnym daniem z udziałem botwiny jest niewątpliwie chłodnik ale z doświadczenia wiem, że nie każdy za nim przepada. Dlatego proponuję Wam przepis na smaczną przystawkę. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju
mięsem a także
makaronem. Całkiem wybornie smakuje również z samą
bagietką. Życzę smacznego.

Ilość porcji – 2-3Czas wykonania – 20 minStopień trudności – łatwySkładniki:3 łyżki
masła3 łyżki
oliwy z oliwek3 ząbki
czosnku1 mała
czerwona cebula, pokrojona w kostkę2 średnie pęczki
botwinki3/4 szklanki białego,
wytrawnego wina2 łyżki świeżego
soku z cytryny4 łyżki świeżo startego
parmezanusól
Sposób wykonania:
botwinkę płuczemy i osuszamy,oddzielamy liście od łodyżek a następnie kroimy łodygi, na rozgrzaną
oliwę i
masło wrzucamy drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę,po chwili dodajemy pokrojone łodyżki
botwinki i wlewamy
wino, gotujemy aż łodygi zmiękną (około 6-7 min),następnie wkładamy liście
botwinki, mieszamy delikatnie aż zwiędną na koniec dodajemy
sok z cytryny oraz
parmezan,odrobiną
parmezanu posypujemy gotowe danie.