Wykonanie
Takie dania lubię - najdłużej chyba gotuje się
makaron, reszta to już mig! Bardzo smaczne! Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart

składniki (na 3 porcje)ok 350 g
makaronu (użyłam orecchiette )120 g chorizo1 łyżka
oliwy z oliwek,+ do skropienia5 ząbków
czosnku drobno pokrojonegopuszka
ciecierzycy -
ciecierzyca odsączona, wypłukana i osuszona350 g
jarmużutarty
parmezan do posypania
Sól i
pieprzSok z cytryny, do skropieniaprzygotowanie
Makaron ugotować, odcedzić. Przygotować
jarmuż. Wrzucić opłukane liście
jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku. Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy. Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż
kiełbasa się trochę wytopi. Dodać
czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać
ciecierzycę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać
jarmuż, smażyć mieszając aż
jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany. Można podlać 1 - 2 łyżkami
wody z gotowania
makaronu.. Dodać
makaron, wymieszać. Skropić
oliwą z oliwek i
sokiem z cytryny. Podawać z
parmezanem. Smacznego!

