ßßß
Składniki (na 8 porcji):Spód:mąka żytnia 200 g (301 kcal /100 g)jogurt naturalny 150 ml1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki kakao2 łyżki cukru pudru1 jajoWszystkie składniki wymieszaj i wyrób na jednolitą masę. Ciasto włóż na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkuj i wylep ciastem tortownicę (spód + brzegi na 3 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (24 cm). Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Nadzienie:1 i 1/2 szklanki mleka 0,5 %cukier puder 50 gmąka pszenna 50g2 zółtkaskórka z 1/2 cytryny2 małe bananyMleko zagotuj ze skórką z cytryny. Żółtka utrzyj na puszysta masę, cały czas miksując dodaj mąkę i cukier oraz ciepłe mleko. Masę gotuj do uzyskania budyniu, cały czas mieszając by nie dopuścić do powstania grud. Banany pokrój w plasterki i wyłóż nimi dno (2 warstwy). Następnie wylej na to masę budyniową.Smacznego pałaszowania !Wartość Kaloryczna 225 kcal (1 porcja)Białko 7,2 gWęglowodany 43 , 2 gTłuszcz 3 , 8 g