ßßß Cookit - przepis na Tarta Budyniowa

Tarta Budyniowa

nazwa

Wykonanie

Podwieczorek pod wieczorek. Budyń. kakao. Dzieciństwo. Tarta.
Składniki (na 8 porcji):
Spód:
mąka żytnia 200 g (301 kcal /100 g)
jogurt naturalny 150 ml
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 łyżki cukru pudru
1 jajo
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na jednolitą masę. Ciasto włóż na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkuj i wylep ciastem tortownicę (spód + brzegi na 3 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (24 cm). Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Nadzienie:
1 i 1/2 szklanki mleka 0,5 %
cukier puder 50 g
mąka pszenna 50g
2 zółtka
skórka z 1/2 cytryny
2 małe banany
Mleko zagotuj ze skórką z cytryny. Żółtka utrzyj na puszysta masę, cały czas miksując dodaj mąkę i cukier oraz ciepłe mleko. Masę gotuj do uzyskania budyniu, cały czas mieszając by nie dopuścić do powstania grud. Banany pokrój w plasterki i wyłóż nimi dno (2 warstwy). Następnie wylej na to masę budyniową.
Smacznego pałaszowania !
Wartość Kaloryczna 225 kcal (1 porcja)
Białko 7,2 g
Węglowodany 43 , 2 g
Tłuszcz 3 , 8 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2012/01/tarta-budyniowa.html