ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie / Wegańskie Naleśniki ze Szpinakiem

Wegetariańskie / Wegańskie Naleśniki ze Szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki w rytmie wegetarianizmu. A nawet weganizmu, jeśli fetę zastąpimy tofu.A śmietana? Bardzo podoba mi się pomysł na śmietanę wegańską z Wegannerd . Zresztą, Ala jest ekspertką od weganizmu.:) Moje ciasto naleśnikowe bez jajek i innych specjałów jest . Bardzo pożywne i dające kopa na resztę dnia. Grajmy w zielone.
Składniki (na 6 naleśników):
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki napoju/mleka sojowego
1 łyżka oleju
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżeczka oleju do smażenia
Płatki mielimy na mąkę. Trzepaczką mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do czasu, aż masa zgęstnieje. Patelnię za pomocą pędzelka smarujemy łyżeczką oleju. Następnie smażymy naleśniki z dwóch stron. powinno wyjść sztuk 6.
450 g szpinaku (mój był mrożony)
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 12 % lub wegańskiej
150 g sera feta lub tofu
1 łyżka oleju
pieprz, sól
Czosnek siekamy na drobno i podsmażamy na patelni na 1 łyżce oleju. Szpinak mrożony wrzucamy do czosnku, świeży siekamy i także dodajemy na patelnię. Gdy woda już prawie wyparuje, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Na końcu dodajemy ser, i trzymamy na ogniu tylko do momentu ładnego połączenia się składników. Składamy naleśniki. Podajemy jeszcze ciepłe. ;)
Wartość Kaloryczna 255 kcal (1 naleśnik)
Białko 10,9 g
Węglowodany 21 , 9 g
Tłuszcz 13 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/06/wegetarianskie-weganskie-nalesniki-ze.html