Wykonanie
Składniki w rytmie wegetarianizmu. A nawet weganizmu, jeśli
fetę zastąpimy
tofu.A śmietana? Bardzo podoba mi się pomysł na
śmietanę wegańską z Wegannerd . Zresztą, Ala jest ekspertką od weganizmu.:) Moje ciasto naleśnikowe bez
jajek i innych specjałów jest . Bardzo pożywne i dające
kopa na resztę dnia. Grajmy w zielone.

Składniki (na 6 naleśników):3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
płatków owsianych2 szklanki napoju/mleka
sojowego1 łyżka
olejuszczypta
sody oczyszczonej1 łyżeczka
oleju do smażenia
Płatki mielimy na
mąkę. Trzepaczką mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do czasu, aż masa zgęstnieje. Patelnię za pomocą pędzelka smarujemy łyżeczką
oleju. Następnie smażymy naleśniki z dwóch stron. powinno wyjść sztuk 6.

450 g
szpinaku (mój był mrożony)3 ząbki
czosnku2 łyżki
śmietany 12 % lub wegańskiej150 g
sera feta lub
tofu1 łyżka
olejupieprz,
sólCzosnek siekamy na drobno i podsmażamy na patelni na 1 łyżce
oleju.
Szpinak mrożony wrzucamy do
czosnku, świeży siekamy i także dodajemy na patelnię. Gdy
woda już prawie wyparuje, dodajemy
śmietanę, przyprawiamy. Na końcu dodajemy
ser, i trzymamy na ogniu tylko do momentu ładnego połączenia się składników. Składamy naleśniki. Podajemy jeszcze ciepłe. ;)

Wartość Kaloryczna 255 kcal (1 naleśnik)
Białko 10,9 gWęglowodany 21 , 9 gTłuszcz 13 g