ßßß Cookit - przepis na Bombajskie Ziemniaczki

Bombajskie Ziemniaczki

nazwa

Wykonanie

Indie w moim domu. Chyba się zakochałam. W palecie aromatów i smaków.
Słodkie, słone, pikantne i aromatyczne . I garam masala ! Coś świetnego.
Wegetariańskie samodzielne danie lub jako dodatek do drobiu czy jagnięciny.
Najemy się do syta - obiecuje. (:
Składniki (na 4 porcje):
1 kg ziemniaków
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów krojonych 400 g
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
10 g korzenia imbiru
2 łyżki oleju
sok z połówki cytryny
1 łyżka cukru brązowego
szczypta cynamonu
1 łyżka garam masala
chili
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż je w naczyniu żaroodpornym. Cebulę i imbir pokrój drobno i podsmaż na oleju. Papryki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Dodaj również zmiażdżony czosnek. Gdy papryka zmięknie, dodaj pomidory z puszki oraz sok z cytryny, cynamon, garam masala, cukier brązowy i chili. Podsmażaj. Przełóż na ziemniaki. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Następnie wymieszaj papryki z ziemniakami i zapiekaj całość jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.
Wartość Kaloryczna 330 kcal (1 porcja)
Białko 8,5 g
Węglowodany 57 , 5 g
Tłuszcz 6 , 3 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/08/bombajskie-ziemniaczki.html