Wykonanie

Mazurek to ciasto, które obok babki króluje na wielkanocnym
stole.Ja bardzo lubię tę wersję, za jej prostotę a jednocześnie ładną prezencję.Mazurek stworzony na bazie kruchego ciasta,którego użyłam także przygotowując Wielkanocne kruche
ciasteczka .Jestem absolutnie zakochana w tym cieście. Szczerze polecam. :)Składniki:120 g
masła100 g drobnego
cukru1
jajko1 łyżka
jogurtu naturalnego1 łyżka ekstraktu
waniliowego250 g
maki pszennej1 łyżka
proszku do pieczeniaLukier:1
białko1 szklana
cukru pudruNadzienie mazurka:1 słoik
konfitury z
brzoskwiń1
galaretka brzoskwiniowa1 słoik
konfitury z
wiśni1
galaretka wiśniowaDodatkowo:
płatki migdałów
Wykonanie:
Masło,
cukier,
jogurt i
jajko miksujemy do uzyskania konsystencji puszystego kremu. Dodajemy ekstrakt
waniliowy, miksujemy. Następnie partiami wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, ucieramy do połączenia się składników.Ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę lub w zamrażalniku przez co najmniej 15 minut.Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubośćok. 5 mm starając się uformować prostokąt (taki, który zmieści się nam w piekarniku ;)). Przycinamy równiutko boki, a z resztek ciasta tworzymy wzorek.Uformowane ciasto przenosimy na papierze do pieczenia na płaską blachę lub na kratkę. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni na złoty kolor, około 10 minut.

Do
białka dodajemy partiami przesiany
cukier puder, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.Do garnuszka przekładamy
konfiturę brzoskwiniową, gotujemy na małym ogniu. Jak zacznie wrzeć dodajemy
galaretkę brzoskwiniową. Dokładnie mieszamy aż
galaretka całkowicie się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Czynność powtarzamy podczas przygotowania
konfitury wiśniowej.Brzegi upieczonego mazurka ozdabiamy lukrem, gdy zastygnie, wgłębienia ciasta wypełniamy
konfiturami. Możemy też obsypać
płatkami migdałów.Mazurek szczelnie zawinięty w folię spokojnie
doczeka Świąt, więc można go zrobić już dzisiaj :).Pomysł bierze udział w konkursie u Veggie :) Zapraszam do udziału, stwórzmy bazę wielkanocnych przepisów :).Smacznego!Chocoholiczka