Wykonanie
Zostałam dzisiaj poproszona o zrobienie tego "pysznego ciasta z
bananami, które kiedyś robiłam". Chodziło o ciasto Kopiec kreta. Z tym, że kiedyś robiłam to ciasto z gotowej mieszanki z paczki. Dzisiaj postanowiłam, że zrobię je sama. Ciasto zniknęło w mgnieniu oka i podobno jest najlepszym Kopcem kreta, jaki zrobiłam. :) Dla niewtajemniczonych wyjaśniam, że jest to pyszne ciasto
czekoladowe, z kremem
śmietanowym i
bananami. :) Nie jest to także ciasto trudne w wykonaniu, a efektowne, więc polecam wypróbować. :)Składniki na ciasto:1/2 kostki miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru2
jajka1 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżki
kakao w proszku1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 ml
mlekakilka kropel
aromatu waniliowegoSkładniki na krem:500 ml
śmietany 30% - dobrze schłodzonej2
śmietan - fixy3 łyżki
cukru pudru1/2 tabliczki startej
gorzkiej czekolady3
bananykilka kropel
soku z cytrynyDodatkowo (do nasączenia ciasta):sok z 1/2
cytryny8 łyżek letniej przegotowanej
wody1 łyżeczka
cukruWykonanie:
Masło,
cukier,
kakao i
mleko podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy. W tym czasie ubijamy
białka mikserem na sztywna pianę. Do zimnej masy czekoladowej dodajemy
żółtka,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i wszystko razem miksujemy. Dokładamy pianę z
białek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w temperaturze 180 st. około 30 min.Po upieczeniu, zdejmujemy obręcz tortownicy i studzimy ciasto. Przekładamy na talerz (
potem nie będzie to już takie łatwe ;). Wierzch ciasta drążymy łyżką na głębokość ok. 0,5-1 cm (zależy jak urośnie ciasto), tak aby zostawić wokoło 1 cm brzeg. Zebrane ciasto przekładamy do miseczki i rozdrabniamy równomiernie palcami.
Wodę,
sok z cytryny oraz
cukier mieszamy i nasączamy delikatnie dno ciasta. Możemy je także delikatnie ubić, żeby dno nie miało ewentualnych dziur. ;)
Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż, skrapiamy
sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały i wykładamy na dnie ciasta.
Śmietanę ubijamy z
cukrem i
śmietan-fixami (około 5 min na najwyższych obrotach miksera). Dodajemy startą
czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę
śmietanową przekładamy na
banany i staramy się uformować kopiec. Następnie obsypać masę odłożonymi okruszkami, możemy także lekko docisnąć, żeby okruszki nie pospadały. :)Tak przygotowany kopiec wkładamy do lodówki na około 2 godziny. U nas ciasto w lodówce wytrzymało tylko lekko ponad godzinę, ale na szczęście masa zdążyło już przyjąć odpowiednią konsystencję. :)Smacznego! ;)