ßßß
Pomysł na tort szturmem zdobywający serca amerykańskich pasjonatów pieczenia, teraz już na Moich Wypiekach :-). Do ulubionego ciasta ucieranego dodajecie kolorową posypkę cukrową tzw. sprinkles, przekładacie ulubionym kremem, dekorujecie posypką confetti i tort gotowy :-). Pracy niedużo a efekt może nawet bardziej spektakularny, niż w torcie tęczowym ? Polecam na dziecięce party :-).Uwaga: Poniższe składniki na ciasto należy potroić i upiec 3 jednakowe blaty ciasta. Ilość kremu jest już dostosowana do całego tortu.Składniki na 1 blat:100 g masła lub margaryny do pieczenia1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków2 jajka100 g mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska, o pojemności 5 ml)1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub cytrynytęczowa posypka cukrowa (30 g)*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać sok i zmiksować. Masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać posypkę cukrową, wymieszać, bardzo krótko (posypka zacznie barwić ciasto, nie można do tego dopuścić).Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.W taki sam sposób upiec pozostałe 2 blaty.Krem śmietankowy z nutą cytrynową:500 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudrusok wyciśnięty z połowy cytrynyWszystkie składniki powinny być schłodzone.Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny.Krem jest gęsty i trwały. Krem lżejszy można otrzymać ubijając 500 ml śmietany kremówki 36% i 250 g serka mascarpone.Wykonanie:Na paterze układać na sobie poszczególne blaty ciasta i przekładać je kremem śmietankowym. Wierzch i boki posmarować kremem. Ciasto oprószyć posypką confetti.* Posypka cukrowa - najlepsza w postaci krótkich tęczowych 'kreseczek' lub drobnego maczku (' hundreds-and-thousands'). Większe perełki się nie nadają - będą zbyt twarde w cieście. Nie nadają się również posypki naturalne - kolory bledną w cieście i nie są widoczne (przetestowałam).Smacznego :-).
W przepisie wykorzystałam:do ciasta - 1 opakowanie posypki cukrowej Jimmies (mix 6 kolorów) Wiltondo posypania ciasta - Polka Dots Dr. Oetker