Wykonanie
Tarta mocno czekoladowa. Z
gorzkiej czekolady zawierającej przynajmniej 60%
kakao (a im więcej tym lepiej...). Tak mocno
kakaowa, że prawie wytrawna! Zdecydowanie dla smakoszy i na pewno nie dla dzieci*. Nie trzeba jej piec. Kruchy spód to
ciasteczka digestive pokruszone na pył i wymieszane z
czekoladą. Wypełnienie tarty stanowi
mus czekoladowy, trochę lżejszy niż proponowany przeze mnie wcześniej, czyli bez kremówki i bez
masła.
Tarta nie jest trudna w przygotowaniu. Kluczem do sukcesu jest idealne roztopienie
czekolady, o czym napisałam kilka słów pod przepisem. By
tarta się udała :-).Chciałabym, żebyście przy okazji tego mocno
czekoladowego deseru przeczytali o dwóch pasjonatach, dla których dobra
czekolada - to znaczy wiele.

Manufaktura
Czekolady to firma założona przez dwóch pasjonatów, którzy tworzą
czekoladę... ręcznie. Krzysiek i Tomek postanowili zamienić siedzenie za biurkiem na pracę dzięki, której mogą realizować swoje marzenia. Wydobywają z ziarna
kakao niespotykany i unikalny aromat. Do tej
pory tworzyli głównie wyjątkowe tabliczki
czekolady, w których smak różnych ziaren
kakao jest łączony z nietypowymi dodatkami takimi jak kwiat
soli morskiej lub kandyzowany
imbir. Ostatnio pomyśleli również o amatorach wypieków i w ich ofercie można znaleźć np. prażone ziarno
kakao i
czekoladę do deserów.
Czekoladę ich próbowałam, piekłam z niej, jest wyśmienita. Bez zbędnych dodatków, aromatów, ulepszaczy.Krzysiek i Tomek z przyjemnością wyślą bezpłatne próbki swojej
czekolady dla 5 pierwszych czytelników blogu 'Moje Wypieki', którzy zadeklarują taką chęć :-). Jedynym warunkiem jest podanie w komentarzu hasła 'Manufaktura Czekolady'. Hm... ja bym się długo nie zastanawiała ;-).Składniki na spód:50 g
czekolady gorzkiej, połamanej i roztopionej50 g
masła, o temperaturze pokojowej2 łyżki
kakao175 g
ciastek digestive, pokruszonych2 łyżki
cukru pudruFormę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), boki wysmarować
masłem.Wszystkie składniki na spód włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Masą
ciasteczkową wyłożyć dno formy i boki do wysokości około 3 cm. Wyrównać i schłodzić.Składniki na
mus czekoladowy:150 g
czekolady gorzkiej, połamanej3 duże
jajka + 1
żółtko4 łyżki
likieru pomarańczowego Cointreau3 łyżki
cukru pudruCzekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, aż będzie gładka i błyszcząca.W międzyczasie
białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno, koniec ubijania dodając
cukier, łyżka po łyżce i stopniowo (jak na
bezy).Do roztopionej
czekolady dodać
alkohol i po kolei wbijać
żółtka, miksując, na zmianę z połową ubitych
białek, dla rozluźnienia struktury. Dodać resztę
białek i delikatnie wymieszać.Tak przygotowany mus wyłożyć delikatnie na schłodzony spód z
ciastek i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc.Wyjąć z formy, delikatnie oddzielając nożem od
boków, podawać.* Nie dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych - przepis zawiera surowe
jajka.** J ak roztopić czekoladę? najlepiej w kąpieli
wodnej - do garnuszka nalewamy niedużo
wody i gotujemy do wrzenia, na niego kładziemy miseczkę szklaną lub metalową, do której wkładamy połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę. Do
czekolady nie może dostać się
woda, pojemnik z
czekoladą nie może również dotykać
wody w garnuszku.
Czekolada roztapia się od gorącej pary
wodnej, mieszamy tylko od czasu do czasu.
Czekoladę można również roztopić w mikrofali. Proponuję również obejrzeć krótki film (z You Tube).Smacznego :-).


Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z magazynu 'Delicious'.