Wykonanie

Znalazłem dziś w sklepie zestaw małego cukiernika z foremką na cupcake'i, musiałem go wypróbować... Szkoda, że foremka jest tylko na 6
ciastek, dałem się jednak skusić fartuszkowi, który wygląda na mnie jak duży śliniaczek :p

Do około 20
ciastek potrzebujesz:- 240ml wrzątku- 190g
mąki pszennej- 200g
cukru- 120g
masła- 50g
czekolady mlecznej- 2 łyżek
kakao- łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypty
soli- 2
jajekDo
bezy włoskiej potrzebujesz:

- 4
białek- 200g
cukru pudru- 50ml
wody- soku z jednej
cytrynyCzekoladę i
kakao zalej wrzątkiem.
Masło utrzyj z
cukrem, dodaj
jajka, dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Uzyskaną masą wypełnij papierki do 2/3 wysokości. Piecz przez 15-20 minut w 190 stopniach C bez termoobiegu.Wsyp
cukier puder do garnka, zalej go
wodą i umieść na dość dużym ogniu, nie mieszaj, możesz tylko poruszać garnkiem. Ubij
białka na sztywną pianę. Gdy
cukier i
woda zmienią się w
syrop bardzo powoli dodawaj gorący
syrop do
białek cały czas miksując, gdy wlejesz cały
syrop nie przerywaj mieszania przez 10 minut. Masa powinna być sztywna i lśniąca a pod koniec mieszania zimna. Dzięki zaparzeniu
białek syropem nie ma ryzyka związanego ze spożyciem
surowych białek. Udekoruj
ciastka używając szprycy gdy wystygną.Smacznego!