Wykonanie

Tak, piernik jest 'szybki'. Oznacza to, że ciasto nie musi leżakować, ani przed pieczeniem, ani po nim. Wystarczy upiec, by po ostygnięciu delektować się pachnącym, mięciutkim piernikiem. Bardzo smaczny, aromatyczny, dla odmiany przełożyłam go złotym marcepanem. Polecam :-).Składniki:1 szklanka
miodu3/4 - 1 szklanki
cukru1 szklanka
mleka3 szklanki
mąki pszennej4
jajka (
białka i
żółtka osobno)100 g
masła30 g
przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
sody oczyszczonej1 łyżka karmelu (2 łyżki
cukru rozpuścić na patelni, do momentu powstania
bursztynowego karmelu)1 łyżka
kakaopół szklanki dowolnych
bakaliiDo przełożenia:
powidła śliwkowe, masa marcepanowa, itp.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, wymieszać z
sodą, odłożyć.
Miód,
masło,
przyprawę do piernika,
cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników i wystudzić. Do ostudzonej masy dodawać po kolei
cukier,
mleko,
kakao,
żółtka,
mąkę wymieszana z
sodą - każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego.
Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową. Dodać
bakalie, wymieszać.Ciasto przełożyć do dwóch mniejszych keksówek lub formy prostokatnej wymasmarowanych
masłem i oprószonych
mąką pszenną (u mnie: bardzo głęboka keksówka o wymiarach 14 x 26 cm). Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Przełożyć powidłami śliwkowymi lub masą marcepanową. Piernik od stony marcepanu można posmarować dodatkowo cienką warstwą
dżemu morelowego, by się lepiej trzymał.Smacznego :-).Źródło przepisu - Galeria Potraw gazety.pl.