ßßß
Tak, piernik jest 'szybki'. Oznacza to, że ciasto nie musi leżakować, ani przed pieczeniem, ani po nim. Wystarczy upiec, by po ostygnięciu delektować się pachnącym, mięciutkim piernikiem. Bardzo smaczny, aromatyczny, dla odmiany przełożyłam go złotym marcepanem. Polecam :-).Składniki:1 szklanka miodu3/4 - 1 szklanki cukru1 szklanka mleka3 szklanki mąki pszennej4 jajka (białka i żółtka osobno)100 g masła30 g przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka cynamonu1 łyżka sody oczyszczonej1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru rozpuścić na patelni, do momentu powstania bursztynowego karmelu)1 łyżka kakaopół szklanki dowolnych bakaliiDo przełożenia:powidła śliwkowe, masa marcepanowa, itp.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, odłożyć.Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników i wystudzić. Do ostudzonej masy dodawać po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszana z sodą - każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego. Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową. Dodać bakalie, wymieszać.Ciasto przełożyć do dwóch mniejszych keksówek lub formy prostokatnej wymasmarowanych masłem i oprószonych mąką pszenną (u mnie: bardzo głęboka keksówka o wymiarach 14 x 26 cm). Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Przełożyć powidłami śliwkowymi lub masą marcepanową. Piernik od stony marcepanu można posmarować dodatkowo cienką warstwą dżemu morelowego, by się lepiej trzymał.Smacznego :-).Źródło przepisu - Galeria Potraw gazety.pl.