Wykonanie

Delikatne, rozpływające się w ustach maślane
ciasteczka przełożone ulubioną
konfiturą i uturlane w wiórkach
kokosowych. Im mniejsze, tym bardziej rozkoszne, przypominają duże aspirynki lub słoneczka - stąd ich nazwa. Pracy przy nich co niemiara - niech Was nie zwiedzie ich niewinny wygląd, to prawdziwe diabełki ;-). Wycinałam i przekładałam z moimi dziewczynami całe wczorajsze popołudnie - gdybym wiedziała, że zejdzie nam tyle czasu, nie zabrałabym się za nie ;-). Smaczne, lecz według nas - bez fajerwerków. Ilość czasu spędzona przy ich wykonaniu jest niewspółmierna do smaku. Może znacie je z
cukierni lub to Wasze
ciasteczka z dzieciństwa?Najprościej jest przekładać
ciasteczka gładkim (bez kawałków
owoców)
dżemem lub
marmoladą. Można jednak wykorzystać ulubioną masę
maślaną,
maślano - budyniową lub nutellę. Można upiec wersję
orzechową lub
migdałową słoneczek - połowę
mąki w cieście zastąpić zmielonymi
orzechami lub
migdałami, a posiekanymi drobno (bądź zmielonymi)
orzechami obtoczyć
ciasteczka. Skorzystaj też pomysłów podanych przez Czytelników w komentarzach!Składniki na około 60 sztuk (już złożonych
ciasteczek):350 g
mąki pszennej240 g
masła, zimnego3
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić w malakserze lub ręcznie (
masło posiekać nożem z
mąką na kruszonkę, dodać
żółtka,
śmietanę i szybko wyrobić), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Lukier:1
białko150 g
cukru pudruBiałko i
cukier puder umieścić w miseczce. Rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru (można też mikserem). Powinien powstać w miarę gęsty
lukier - lecz nie tak gęsty jak
lukier królewski .Wykonanie:Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na stolnicy na grubość około 3 mm (lekko podsypując
mąką) i wykrawać małe kółeczka o średnicy 2,5 - 3 cm. Układać je na blaszce, smarować cienką warstwą lukru (np. przy pomocy pędzelka).Piec w temperaturze 180 - 190 ºC przez około 15 minut lub do zezłocenia.Ponadto:
dżem do przekładania np.
morelowy, malinowy, powidła lub Wasz ulubiony
wiórki kokosoweCiasteczka sklejać razem przekładając je
dżemem od strony bez lukru. Boki
ciasteczek smarować tym samym
dżemem i obtaczać w wiórkach
kokosowych.Smacznego :-).

Przepis Bajaderki, lekko zmodyfikowany.