ßßß Cookit - przepis na Kokosanki na cieście kruchym

Kokosanki na cieście kruchym

nazwa

Wykonanie

Trochę staromodne, trochę sentymentalne. Kiedy sięgam pamięcią jeszcze do czasów liceum pojawiają się gdzieś z moich wspomnieniach z lat nastoletnich ;-). Wtedy nie pałałam miłością do kokosu, ale podobno smaki się co kilka lat zmieniają... Są idealne - półkruchy spód, warstwa dżemu malinowego i kokosowa beza. Pycha! Przypominają mi... Panią Walewską aka Pychotka - może upieczemy teraz jej wersję kokosową?
Uwaga: spód kruchy można podpiec przez około 12 minut lub do zarumienienia w temperaturze 170ºC (jeśli obawiacie się niedopieczonego ciasta, Czytelnicy mieli z tym trochę problemów).
Składniki na ciasto półkruche:
330 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
185 g masła, zimnego
3 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Blachę o wymiarach 35 x 25 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość około 5 - 7 mm i wyłożyć nim blachę, wyrównać (jeśli ciasta będzie odrobinę za dużo, z reszty upiec ciasteczka). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Ponadto:
pół szklanki dżemu malinowego
3 białka
szczypta soli
150 g drobnego cukru do wypieków
100 g wiórków kokosowych
Schłodzone ciasto posmarować równo dżemem malinowym.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana bezowa. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować. Bezę kokosową wyłożyć na kruchy spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej (po tym czasie można obniżyć temperaturę nawet do 140ºC) do momentu całkowitego wysuszenia bezy - beza powinna być chrupiąca i sztywna, nie 'gumowa' przy dotyku i miękka. Wyjąć, wystudzić.
Pokroić na kwadraty. Przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kokosanki-na-ciescie-kruchym