ßßß
Bułeczki na drugie śniadanie powstały pod wpływem chwili. W zamrażarce odkryłam masę makową, zamrożoną jeszcze w grudniu :-). Z przepisu otrzymacie wspaniałe, duże i 'zakręcone' bułeczki drożdżowe, z najlepszą (bo domową) masą makową. Przepis wzbogaciłam o dżem truskawkowy, by bułeczki dłużej zachowały wilgotność.. Od razu lepszy początek tygodnia :-).Składniki na 10 - 12 sztuk:450 g mąki pszennej7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych180 ml mleka2 jajka60 g masła, roztopionego100 g cukrupół łyżeczki soliPonadto:pół szklanki dżemu truskawkowegodomowa masa makowa, wykonana z połowy porcji według tego przepisu(uwaga: nie dodajemy do niej ubitych białek)Dodatkowo:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniemMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja *), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Przygotować 2 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna).Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Wysmarować dżemem. Na dżem rozłożyć równo masę makową, lekko rozsmarować. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem* w 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu polukrować.Składniki na lukier:1 szklanka cukru pudru2 - 3 łyżki gorącej wodyOba składniki umieścić w miseczce. Grzbietem łyżki utrzeć do otrzymania gładkiego, bezgrudkowego lukru. W razie konieczności dodać więcej cukru lub wody.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.* Dobrym patentem jest również użycie kawałka nitki, którą układamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.** Składniki do rozczynu odejmujemy ze składników na ciasto drożdżowe w przepisie.Smacznego :-).
