Wykonanie

Bułeczki na drugie śniadanie powstały pod wpływem chwili. W zamrażarce odkryłam masę
makową, zamrożoną jeszcze w grudniu :-). Z przepisu otrzymacie wspaniałe, duże i 'zakręcone' bułeczki
drożdżowe, z najlepszą (bo domową) masą
makową. Przepis wzbogaciłam o
dżem truskawkowy, by bułeczki dłużej zachowały wilgotność.. Od razu lepszy początek tygodnia :-).Składniki na 10 - 12 sztuk:450 g
mąki pszennej7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych180 ml
mleka2
jajka60 g
masła, roztopionego100 g
cukrupół łyżeczki
soliPonadto:pół szklanki
dżemu truskawkowegodomowa masa makowa, wykonana z połowy porcji według tego przepisu(uwaga: nie dodajemy do niej ubitych
białek)Dodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka, do posmarowania przed pieczeniem
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja *), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Przygotować 2 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna).Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Wysmarować
dżemem. Na
dżem rozłożyć równo masę
makową, lekko rozsmarować. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić
ostrym nożem* w 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).

Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu polukrować.Składniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudru2 - 3 łyżki gorącej
wodyOba składniki umieścić w miseczce. Grzbietem łyżki utrzeć do otrzymania gładkiego, bezgrudkowego lukru. W razie konieczności dodać więcej
cukru lub
wody.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.* Dobrym patentem jest również użycie kawałka
nitki, którą układamy pod zwiniętym
ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.** Składniki do rozczynu odejmujemy ze składników na
ciasto drożdżowe w przepisie.Smacznego :-).

