Wykonanie
Przepis z Moje Wypieki.Składniki:450 g
mąki pszennej7 g
drożdży suchych180 ml
mleka2
jajka60 g
masła, roztopionego100 g
cukru1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
dżemu truskawkowegomasa makowa1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania
Mąkę wymieszać z
drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30x25 cm, wysmarować
dżemem. Na
dżem wyłożyć masę
makową. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Roladę pokroić
ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple na około 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut do złotego koloru. Po przestudzeniu polukrować.Smacznego! :)