Wykonanie
Cześć WszystkimNie ukrywam, że od pewnego czasu dręczyły mnie rogaliki,dlategoż i dzisiaj zapraszam Was do ich pieczenia. Rogaliki kojarzą mi się zazwyczaj ze śniadaniem w wersji na słodko, dlatego dzisiaj upieczemy rogaliki z nadzieniem z
dżemu truskawkowego.Potrzebne składniki:
Składniki na 18 rogalików.1/2kg
mąki pszennej150g
cukru100g
masła2
jajka250ml
mleka100g
drożdżydżem truskawkowyDo miski dodajemy
mąkę,
cukier,
drożdże i
masło, mieszamy i następnie dodajemy
jajka i
mleko i wygniatamy ciastodo uzyskania jednegolitej masy.
Ciasto zakrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamydo wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy na placek.
Z placek dzielimy na trójkąty o średnicy około 10cm, następnie umieszczamy na środku łyżeczkę
dżemu truskawkowego i zawijamy rogaliki.
Rogaliki układamy na formie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25 minut.
Wyjmujemy rogaliki z pieca, a z racji ich ilości powtarzamy czynność z pieczeniem z tym, że kolejnej partii. A tymczasem po wystygnięciu możemy zajadać rogaliki z
dżemem, dobre na śniadanie jak i podwieczorek.