Wykonanie

Ucieszą tych, którzy lubią piec, choć niekoniecznie zawsze na słodko :-). Są wyborne, o pięknym zapachu
sera żółtego. Takie proste w przygotowaniu! Robiłam je w ostatnich dniach z trzy
razy i zawsze znikały z talerza zanim zdążyły wystygnąć. Idealne do wszelkich dipów,
serów, jako przekąska do
piwa, lub tak po prostu, jako
ciasteczka. Można lekko zmienić ich smak dodając
paprykę w proszku,
sezam lub
kminek, jak lubicie. Polecam :-).Składniki na około 8 tuzinów:2 szklanki
mąki pszennej chlebowej lub
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej75 g
masła, zimnego120 g startego na małych oczkach
sera żółtego, np.
cheddar1/2 szklanki zimnej
wodysól, do oprószeniaWszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na 60 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce (lub na papierze do pieczenia) na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać papier); im ciasto cieniej rozwałkowane, tym
krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać
mąką, jeśli to konieczne. Okrągłym nożem do pizzy (najlepszy do tego) lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, ponakłuwać każdy
krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć
solą.*Piec w temperaturze 220ºC przez 5 - 10 minut, w zależności od grubości
krakersów lub upodobań. Powinny się zezłocić.Smacznego :-).* Ciasto jest kurczliwe, więc po pokrojeniu na prostokąty może się okazać, że się sporo 'zbiegnie'.., nie należy się tym martwić - im mocniej jest schłodzone, tym jest mniej kurczliwe.Przepis znaleziony na tej stronie, zmodyfikowany.