ßßß
Hamelman przytacza swoją historię związaną z preclami, to właśnie ten wypiek był jego pierwszym zajęciem w piekarni, zrobił ich tysiące, więc chyba można mu zaufać? :-)Oba przepisy są do siebie bardzo podobne, a precle wychodzą przepyszne, więc nie pozostaje Wam nic innego, niż zabrać się do pracy i je również upiec! :-)Zapraszam!Inne przepisy na pieczywo :-)Składniki:Ciasto:4,5 szklanki mąki pszennej60 g masła, roztopionego1,5 szklanki letniej wody1 łyżka cukru2 łyżeczki soli7 g suchych drożdży60 g masła, roztopionego2 litry wody5 łyżek sody oczyszczonejsól gruboziarnistażółtko roztrzepane z 1 łyżką wodyWykonanie:Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, pozostawiamy na 1,5 godziny pod przykryciem, aby wyrosło (można również wyrobić je w maszynie do pieczenia chleba, program wyrabianie ciasta, bez pieczenia).
Następnie ciasto dzielimy na 8 części po ok. 145 g, z każdego kawałka formujemy wałek, ja przygotowałam 60 cm (Hamelman doradza porcje 85 g i wałek o długości 40 cm). Formujemy precla czyli tak jakby składamy na pół nasz wałek, 2 razy zawijamy i składamy na dół - tutaj rysunki pomocnicze.W garnku gotujemy 2 litry wody razem z sodą, piekarnik rozgrzewamy do 230 st.Na wrzącą wodę wkładamy po 1 preclu na ok 30 sekund, najlepiej je obwarzyć z obu stron, wyciągamy łyżką cedzakową, odsączamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy dokładnie żółtkiem, posypujemy solą (lub innym dodatkiem), powtarzamy czynności z pozostałymi preclami.
Precle pieczemy do 15 minut, muszą być mocno zrumienione. Studzimy na kratce.Smacznego!