ßßß Cookit - przepis na Precle

Precle

nazwa

Wykonanie

Precle były moim przeznaczeniem :) Najpierw przepis na Moich Wypiekach (z niego korzystałam), potem White Plate. Wiedziałam, że po prostu muszę je zrobić. Wielkim fanem precli okazał się B. Nie musiałam pytać jak ocenia je w naszej domowej skali (takie sobie, dobre, dobre - zrób znowu za jakiś czas, dobre- zrób ponownie w miarę szybko), wszystko zniknęło w tempie błyskawicznym :)
Precle najlepsze są pierwszego dnia.
SKŁADNIKI: (6 dużych precli)
1 szklanka letniej wody
2/3 łyżki cukru
2 niecałe łyżeczki soli
5 g drożdży instant
3 szklanki mąki pszennej
38 g masła roztopionego i wystudzonego
Dodatkowo:
2 litry wody
5 łyżek sody oczyszczonej
sól grubo mielona
1 żółtko wymieszane z wodą do posmarowania precli
Wymieszać suche składniki, dodać wodę i masło. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W garnku zagotować wodę z sodą.
Wyrośnięte ciasto krótko zarobić, podzielić na 6 części. Z każdej części uformować długi wałeczek, a następnie złożyć w precla. Odłożyć na papier lub matę do pieczenia. Każdego precla obgotować w wodzie z sodą przez 30 sekund i odłożyć z powrotem na papier lub matę do pieczenia.
Precle posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać solą.
Piec w temperaturze 230 C (termoobieg) 13-15 minut, aż będą brązowe.
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/10/precle.html