ßßß

Precle były moim przeznaczeniem :) Najpierw przepis na Moich Wypiekach (z niego korzystałam), potem White Plate. Wiedziałam, że po prostu muszę je zrobić. Wielkim fanem precli okazał się B. Nie musiałam pytać jak ocenia je w naszej domowej skali (takie sobie, dobre, dobre - zrób znowu za jakiś czas, dobre- zrób ponownie w miarę szybko), wszystko zniknęło w tempie błyskawicznym :)Precle najlepsze są pierwszego dnia.SKŁADNIKI: (6 dużych precli)1 szklanka letniej wody2/3 łyżki cukru2 niecałe łyżeczki soli5 g drożdży instant3 szklanki mąki pszennej38 g masła roztopionego i wystudzonegoDodatkowo:2 litry wody5 łyżek sody oczyszczonejsól grubo mielona1 żółtko wymieszane z wodą do posmarowania precliWymieszać suche składniki, dodać wodę i masło. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.W garnku zagotować wodę z sodą.Wyrośnięte ciasto krótko zarobić, podzielić na 6 części. Z każdej części uformować długi wałeczek, a następnie złożyć w precla. Odłożyć na papier lub matę do pieczenia. Każdego precla obgotować w wodzie z sodą przez 30 sekund i odłożyć z powrotem na papier lub matę do pieczenia.Precle posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać solą.Piec w temperaturze 230 C (termoobieg) 13-15 minut, aż będą brązowe.