Wykonanie

Składniki na 2 duże blachy:2 szklanki
mąki pszennej lub
mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli2/3 łyżeczki
sody oczyszczonej75 g
masła120 g startego na małych oczkach
sera żółtego1/2 szklanki zimnej
wodysól do oprószeniaWszystkie składniki zagnieść. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Owinąć folią folią spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce lub na papierze do pieczenia, albo na silikonowym podkładzie do pieczenia na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać). Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym
krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać
mąką, jeśli jest to konieczne. Radełkiem albo okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty, prostokąty lub trójkąty, ponakłuwać każdy
krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć
solą.Piec w temperaturze 220°C przez 5-10 minut, w zależności od grubości
krakersa lub upodobań. Powinny się zezłocić.SMACZNEGO !!!*ciasto jest kurczliwe, więc po pokrojeniu na prostokąty może się okazać, że się dość zbiegnie – nie należy się tym martwić.