ßßß
Po prostu 'cud, miód i orzeszki' ;-). Po ostatnich owocowych szaleństwach i wyjadaniu zamrożonych owoców prosto z zamrażarki, przyszła kolej na zimowy sernik.. Miód, który rozgrzeje, zapach cynamonu, bakalii, brakuje tylko choinki ;-). Sernik jest naprawdę pyszny, choć za miodem nie przepadam, tu zastępuje on skutecznie cukier. Smak cynamonu jest subtelny, nie za mocny, a sernik nie należy do zbitych, ma delikatną strukturę i jest taki fajnie 'inny' - pierwszy raz w życiu jadłam sernik z miodem! Polecam do wypróbowania :-)./Uwaga: marzec 2014 - w przepisie zostały wprowadzone drobne zmiany./Składniki na spód:180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive60 g masła, roztopionegopół łyżeczki cynamonuCiastka drobno pokruszyć lub zmielić w malakserze. Dodać masło, cynamon, wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Dno tortownicy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki formy (do połowy ich wysokości), wyrównać. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę serową:500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie125 ml śmietany kremówki 36% (pół szklanki)3 duże jajka100 g miodu100 g golden syrupu (np. z domowego przepisu)3 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera zmiksować twaróg. Dodawać jajka, jedno po drugim, po każdym miksując do połączenia z twarogiem. Wlać miód, golden syrup, zmiksować. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać do połączenia. Dodać przesianą mąkę, cynamon, wymieszać. Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.Gotową masę przelać na schłodzony ciasteczkowy spód.Piec około 60 minut w temperaturze 150ºC, najlepiej bez termoobiegu. Można przykryć folią, jakby sernik zbyt szybko się rumienił. Ostudzić, włożyć przynajmniej na 3 godziny do lodówki, lub najlepiej na całą noc.Ponadto:50 ml śmietany kremówki 36%50 g mlecznej czekolady, połamanejposiekane i podprażone orzechy, do posypania po wierzchu sernikaW niedużym garnuszku rozgrzać śmietanę kremówkę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na minutę, następnie wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy/sosu czekoladowego.Powstały sos czekoladowy lekko przestudzić, by zgęstniał. Przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wycisnąć na sernik w postaci zygzaków lub kratki. Posypać orzeszkami.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .