Wykonanie

Po prostu 'cud,
miód i orzeszki' ;-). Po ostatnich
owocowych szaleństwach i wyjadaniu zamrożonych
owoców prosto z zamrażarki, przyszła kolej na zimowy sernik..
Miód, który rozgrzeje, zapach
cynamonu,
bakalii, brakuje tylko choinki ;-). Sernik jest naprawdę pyszny, choć za
miodem nie przepadam, tu zastępuje on skutecznie
cukier. Smak
cynamonu jest subtelny, nie za mocny, a sernik nie należy do zbitych, ma delikatną strukturę i jest taki fajnie 'inny' - pierwszy raz w życiu
jadłam sernik z
miodem! Polecam do wypróbowania :-)./Uwaga: marzec 2014 - w przepisie zostały wprowadzone drobne zmiany./Składniki na spód:180 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive60 g
masła, roztopionegopół łyżeczki
cynamonuCiastka drobno pokruszyć lub zmielić w malakserze. Dodać
masło,
cynamon, wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Dno tortownicy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masą
ciasteczkową wyłożyć dno i boki formy (do połowy ich wysokości), wyrównać. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie125 ml
śmietany kremówki 36% (pół szklanki)3 duże
jajka100 g
miodu100 g golden
syrupu (np. z domowego przepisu)3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera zmiksować
twaróg. Dodawać
jajka, jedno po drugim, po każdym miksując do połączenia z
twarogiem. Wlać
miód, golden
syrup, zmiksować. Dodać
śmietanę kremówkę i wymieszać do połączenia. Dodać przesianą
mąkę,
cynamon, wymieszać. Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.Gotową masę przelać na schłodzony
ciasteczkowy spód.Piec około 60 minut w temperaturze 150ºC, najlepiej bez termoobiegu. Można przykryć folią, jakby sernik zbyt szybko się rumienił. Ostudzić, włożyć przynajmniej na 3 godziny do lodówki, lub najlepiej na całą noc.Ponadto:50 ml
śmietany kremówki 36%50 g
mlecznej czekolady, połamanejposiekane i podprażone
orzechy, do posypania po wierzchu sernikaW niedużym garnuszku rozgrzać
śmietanę kremówkę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną
czekoladę, odstawić na minutę, następnie wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy/sosu
czekoladowego.Powstały sos
czekoladowy lekko przestudzić, by zgęstniał. Przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wycisnąć na sernik w postaci zygzaków lub kratki. Posypać orzeszkami.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
