ßßß
Bardzo smaczny batonik dla fanów orzechów laskowych. Na piknik, do lunchboxu, kiedy potrzebujemy szybkiej dawki energii, a tortu przecież ze sobą nie zabierzemy ;). Lekko twardawy - ale jak wszystkie batoniki, z dużą dawką suszonej żurawiny (tak, znowu ... ;). Bardzo smakuje także najmłodszym ... więc polecam:)Składniki na ciasto:150 g mąki pszennej80 g zmielonych orzechów laskowych70 g cukru pudrupół łyżeczki cynamonu110 g miękkiego masła1 szklanka orzechów laskowych posiekanychWszystkie składniki zagnieść. Ciastem wyłożyć formę kwadratową o boku 23 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia), wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Lekko przestudzić.Składniki na polewę:2 jajkapół szklanki golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)120 g ulubionej posiekanej czekolady3/4 szklanki suszonej żurawinyJajka i golden syrup zmiksować blenderem. Wmieszać posiekaną czekoladę i żurawinę. Odstawić.Ponadto:100 g posiekanych orzechów laskowychWykonanie:Na przestudzone ciasto wylać polewę, wyrównać. Posypać orzeszkami.Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut. Przed krojeniem ostudzić.Smacznego :)