Wykonanie

Bardzo smaczny batonik dla fanów
orzechów laskowych. Na piknik, do lunchboxu, kiedy potrzebujemy szybkiej
dawki energii, a
tortu przecież ze sobą nie zabierzemy ;). Lekko twardawy - ale jak wszystkie batoniki, z dużą dawką
suszonej żurawiny (tak, znowu ... ;). Bardzo smakuje także najmłodszym ... więc polecam:)Składniki na ciasto:150 g
mąki pszennej80 g zmielonych
orzechów laskowych70 g
cukru pudrupół łyżeczki
cynamonu110 g miękkiego
masła1 szklanka
orzechów laskowych posiekanychWszystkie składniki zagnieść.
Ciastem wyłożyć formę kwadratową o
boku 23 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia), wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Lekko przestudzić.Składniki na polewę:2
jajkapół szklanki golden
syrupu (można zastąpić płynnym
miodem)120 g ulubionej posiekanej
czekolady3/4 szklanki
suszonej żurawinyJajka i golden
syrup zmiksować blenderem. Wmieszać posiekaną
czekoladę i
żurawinę. Odstawić.Ponadto:100 g posiekanych
orzechów laskowychWykonanie:Na przestudzone ciasto wylać polewę, wyrównać. Posypać orzeszkami.Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut. Przed krojeniem ostudzić.Smacznego :)