ßßß Cookit - przepis na Batonik orzechowy z czekoladą

Batonik orzechowy z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny batonik dla fanów orzechów laskowych. Na piknik, do lunchboxu, kiedy potrzebujemy szybkiej dawki energii, a tortu przecież ze sobą nie zabierzemy ;). Lekko twardawy - ale jak wszystkie batoniki, z dużą dawką suszonej żurawiny (tak, znowu ... ;). Bardzo smakuje także najmłodszym ... więc polecam:)
Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej
80 g zmielonych orzechów laskowych
70 g cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
110 g miękkiego masła
1 szklanka orzechów laskowych posiekanych
Wszystkie składniki zagnieść. Ciastem wyłożyć formę kwadratową o boku 23 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia), wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Lekko przestudzić.
Składniki na polewę:
2 jajka
pół szklanki golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
120 g ulubionej posiekanej czekolady
3/4 szklanki suszonej żurawiny
Jajka i golden syrup zmiksować blenderem. Wmieszać posiekaną czekoladę i żurawinę. Odstawić.
Ponadto:
100 g posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:
Na przestudzone ciasto wylać polewę, wyrównać. Posypać orzeszkami.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut. Przed krojeniem ostudzić.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/batonik-orzechowy-z-czekolada