ßßß
Uwielbiam suszoną żurawinę. Dodaje ją do różnych dań, do chleba, sałatek czy słodkości. Czasami porywam garść i podjadam wieczorem do kubka herbaty. To taka zdrowa przekąska. No i ciasteczka, które z żurawiną pysznie smakują. Idealne na deser lub na drugie śniadanie. Skusicie się na jedno ?Zapraszam :-)Składniki:- 200 g miękkiego masła- 200 g cukru pudru- 2 małe jajka- 400 g mąki pszennej- 150 g suszonej żurawinyWykonanie:Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z cukrem. Jak składniki się połączą to dodajemy jajka i dalej miksujemy.Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Na koniec wrzucamy suszoną żurawinę i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki - ja zrobiłam mniejsze (wychodzi ok 50 ciasteczek) lub większe wielkości orzecha włoskiego (wychodzi ok 30 ciasteczek).Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.Smacznego.