Wykonanie

Uwielbiam
suszoną żurawinę. Dodaje ją do różnych dań, do
chleba, sałatek czy słodkości. Czasami porywam garść i podjadam wieczorem do kubka
herbaty. To taka zdrowa przekąska. No i
ciasteczka, które z
żurawiną pysznie smakują. Idealne na deser lub na drugie śniadanie. Skusicie się na jedno ?Zapraszam :-)Składniki:- 200 g miękkiego
masła- 200 g
cukru pudru- 2 małe
jajka- 400 g
mąki pszennej- 150 g
suszonej żurawinyWykonanie:
Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z
cukrem. Jak składniki się połączą to dodajemy
jajka i dalej miksujemy.Następnie wsypujemy
mąkę i mieszamy łyżką. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Na koniec wrzucamy
suszoną żurawinę i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki - ja zrobiłam mniejsze (wychodzi ok 50
ciasteczek) lub większe wielkości
orzecha włoskiego (wychodzi ok 30
ciasteczek).Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. Upieczone
ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.Smacznego.