Wykonanie
Sernik piernikowy to idealny wypiek na święta - w jednym jego kawałku znajdziecie kremowość sernika i korzenno-
miodowy smak piernika. Robiłam już podobny sernik w tamtym roku, ale tym razem dokonałam nieco zmian w przepisie (
między innymi dodałam domową
mieszankę przypraw korzennych, a nie kupioną
przyprawę piernikową) i efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Sernik jest kremowy, choć jego konsystencja w dużej mierze zależy od rodzaju użytego
twarogu. Od jakiegoś czasu wykorzystuję do serników
twaróg w wiaderku Piątnica, który nie ma niepotrzebnych dodatków ani nadmiaru
serwatki, jest odpowiednio gęsty i gładki. Jeśli wolicie kupić tradycyjny
ser w kostce, niech to będzie dobrej jakości
twaróg półtłusty lub tłusty.Sernik najlepiej jest przygotować na 1-2 dni przed podaniem, po upieczeniu schłodzony całą dobę w lodówce, nabierze odpowiedniej konsystencji.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm .

Składniki:SPÓD100g
herbatników (mogą być zwykłe, korzenne lub pierniczki)50g
masła1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernikaMASA SEROWA1kg
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie lub dobrej jakości
twarogu z wiaderka5
jajek130g
miodu100g
cukru pudru1/3 szklanki
śmietanki 30%1 płaska łyżka (10g)
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżki (20g)
mąki pszennej3-5 łyżeczek
przyprawy korzennej do piernika (dałam 3 łyżeczki domowej
mieszanki przypraw korzennych, gotowej z
torebki proponuję dać 4-5 łyżeczek)1 łyżeczka ekstraktu z
waniliicynamon do oprószenia sernika

Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
ciasteczka rozdrobnić na pył,
masło rozpuścić, połączyć z
herbatnikami, tworząc masę o konsystencji mokrego piasku, dodać
przyprawę korzenną i
cynamon, wymieszać- tortownicę na dnie i bokach lub tylko na dnie wyłożyć papierem do pieczenia- masę
ciasteczkową przełożyć do tortownicy, wklepać w dno formy, wyrównać, schłodzić- schłodzony spód
ciasteczkowy podpiec w 180 stopniach przez około 10 minut, ostudzić

- piekarnik nastawić na temperaturę 150-160 stopni- poniżej półki, na której będzie pieczony sernik, ustawić szerokie naczynie z
wodą, sernik będzie pieczony z parą
wodną, która zmniejsza ryzyko jego pękania (można pominąć, jeśli macie wypróbowaną dla serników temperaturę w swoim piekarniku)- do miski przełożyć
twaróg,
śmietankę,
jajka,
miód,
cukier puder, ekstrakt z
wanilii oraz przesiane składniki suche:
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną oraz
przyprawę korzenną do piernika- wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji- masę
serową przełożyć na podpieczony i ostudzony spód
ciasteczkowy, wyrównać

- sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 60-70 minut lub do momentu ścięcia się sernika- upieczony sernik powinien być ścięty na całej powierzchni, zwłaszcza na środku, nie należy go jednak piec zbyt długo- sernik pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostudzenia- ostygnięty sernik schłodzić przez całą noc w lodówce, przed podaniem oprószyć delikatnie
cynamonem