Wykonanie
Ciasteczka są przepyszne ponieważ swoim
miodowym zapachem i smakiem przybliżają nam aurę świąt a do tego jeszcze mamy dodatek
przyprawy korzennej także święta w ciasteczkach. Fajne dla dzieci bo sama przyznam że jest przy nich dużo zabawy przez wyciskanie kształtów a później stemplowanie wzorków. Są przepyszne <3.Składniki (20 sztuk) :300 g
mąki pszennej (może być potrzebne więcej),90 g
cukru pudru,2 łyżki
miodu (płynny najlepszy),125 g zimnego
masła,1
jajko,1 łyżka
przyprawy korzennej,Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy (bo najwygodniej) i zagniatamy na ciasto *. Ciast formujemy w kulę i wkładamy na 1h do lodówki.UWAGA * Ciasto jest bardzo mokre i klejące więc można dosypywać śmiało
mąki żeby jakoś je wyrobić. W oryginalnym przepisie jest jeszcze mniej
mąki dlatego w moim już od razu zmieniłam ale nie wiem czy tyle wystarczy.Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na 4mm-5mm. Mała podpowiedź ! Najlepiej jest podsypywać
mąką krupczatką bo ciasto bardzo klei się do stolnicy. Wykrawamy ulubione kształty i stemplujemy jeśli jest potrzeba. Pieczemy w 200ºC przez 10-12 minut.Można przechowywać
ciasteczka przez 2 tygodnie tylko w szczelnym pudełku.Smacznego :)