ßßß
Składniki :60 dag mąki pszennej3/4 szklanki miodu naturalnego1/4 szklanki miodu sztucznego1/2 szklanki cukru pudru1/2 kostki masła1 jajko2-4 łyżki przyprawy korzennej2 łyżeczki sody oczyszczonej20 dag kolorowych landrynekOpis wykonania :1. Masło roztapiamy razem z miodem i cukrem pudrem, studzimy. do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajko, sodę i przyprawę korzenną, zagniatamy ciasto.2. Ciasto dzielimy na pół, pierwszą połowę wałkujemy cienko, wykrawamy foremkami różne kształty.3. Landrynki dzielimy kolorami i drobno tłuczemy. Pierniczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku tuż przy brzegu robimy słomką dziurkę umożliwiającą zawieszenie pierniczka.4. W środku ciastek wycinamy okienka, ja posiadam specjalne foremki więc nie musiałam dodatkowo wykrawać. W okienka wkładamy pokruszone landrynki. Pieczemy ok. 12 minut w 160 C, aż landrynki się rozpuszczą.
źródło : Ciasta i ciasteczka - Olimp mediaJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy