Wykonanie
Uwielbiam ten przepis pierniczki są bardzo trwałe by w końcu zmięknąć chociaż w tamtym roku szybko znikły z choinki :). Nadają się na różne ozdoby piernikowe, można je zrobić wcześniej i zamknąć w szczelnym pojemniczku by nie nabrały wilgoci wówczas szybko zmiękną. Mimo użycia
sztucznego miodu nie
tracą swojego cudownego smaku.
Składniki :60 dag
mąki pszennej3/4 szklanki
miodu naturalnego1/4 szklanki
miodu sztucznego1/2 szklanki
cukru pudru1/2 kostki
masła1
jajko2-4 łyżki
przyprawy korzennej2 łyżeczki
sody oczyszczonej20 dag kolorowych landrynekOpis wykonania :1.
Masło roztapiamy razem z
miodem i
cukrem pudrem, studzimy. do masy dodajemy stopniowo przesianą
mąkę,
jajko,
sodę i
przyprawę korzenną, zagniatamy ciasto.2. Ciasto dzielimy na pół, pierwszą połowę wałkujemy cienko, wykrawamy foremkami różne kształty.3. Landrynki dzielimy kolorami i drobno tłuczemy. Pierniczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. W każdym
ciastku tuż przy brzegu robimy słomką dziurkę umożliwiającą zawieszenie pierniczka.4. W środku
ciastek wycinamy okienka, ja posiadam specjalne foremki więc nie musiałam dodatkowo wykrawać. W okienka wkładamy pokruszone landrynki. Pieczemy ok. 12 minut w 160 C, aż landrynki się rozpuszczą.
źródło : Ciasta i
ciasteczka - Olimp mediaJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy