Wykonanie

Pomysłowe wykorzystanie pysznego kremu
ciasteczkowego - to kolejna odsłona sernika korzennego, zaraz po serniku z pierniczkami lub kremowym piernikowym . Do sernika używamy kremu z
ciastek Speculoos (tutaj domowa wersja tego kremu) - nadaje on deserowi lekko korzennego, słodkiego smaku. Sernik smakuje dobrze z
wiśniami w
alkoholu lub podany z
wiśniową frużeliną. Prosty do wykonania, pieczemy w kąpieli
wodnej; aksamitna konsystencja sernika i idealny wygląd to jej zasługa. To sernik o najbardziej mazistej i kremowej konsystencji ze wszystkich korzennych serników na Moich Wypiekach :).Składniki na spód:160 g
ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu)1 łyżeczka
cynamonu30 g
masła, roztopionego
Ciastka,
cynamon i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej, więc
woda nie może się dostać do formy.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie300 g kremu Speculoos (np. z domowego przepisu)250 ml
śmietany kremówki 36%1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków5 dużych
jajek3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka ciemnego
rumuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
twaróg i krem Speculoos - zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dodać resztę składników i zmiksować tylko do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na podpieczony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut w kąpieli
wodnej*. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; w razie konieczności piec dłużej. Po tym czasie na wierzchu rozsmarować polewę
śmietankową (przepis poniżej) i wstawić do piekarnika na dodatkowe 10 minut.Wyjąć z piekarnika, usunąć kąpiel
wodną, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Polewa śmietankowa:150 ml kwaśnej
śmietany 18%1 łyżka
cukru pudruSkładniki dokładnie wymieszać.Przechowywać w lodówce do 5 dni.Podawać z pokruszonymi
ciasteczkami Speculoos i
wiśniami z
syropu lub z frużeliną
wiśniową.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).

