ßßß Cookit - przepis na Serowiec

Serowiec

nazwa

Wykonanie

XXXVIII.Serowiec
Na naszym blogu sporo już działo się z serem białym w roli głównej...Ale jak na prawdziwą seromaniaczkę przystało mi nigdy go dość. Na dzisiejszy wieczór zaproponuję Wam niezwykle puszysty, dość słodki serowiec :)
Ostatnio z okazji moich urodzin postanowiłam zrobić coś specjalnego, coś co trafi w gust każdego gościa. Wypadło na ten właśnie wypiek, ale za to w dwóch wersjach: z czekoladową polewą lub musem borówkowym. Osobiście wolę i zachęcam Was do opcji owocowej, ale serowiec i czekolada to także niezawodny duet na niezapomniany deser. Postanowiłam też popracować trochę nad stroną estetyczną dania i muszę przyznać, że trochę wysiłku jest warte tego błysku, który zobaczyłam w oczach rodziny i przyjaciół :)
Produkty:
Na ciasto:
120 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
50 g masła
Na wierzch:
500 g zmielonego(przynajmniej dwukrotnie) twarogu
2 jajka
100 g cukru
200 ml śmietany 18%
łyżeczka cukru waniliowego
Etapy przygotowania:
Wymienione składniki zagnieść na ciasto
Wstawić je do lodówki na ok. 30 min
Wyłożoną papierem formę wylepić ciastem
Piec przez ok 5 min. w 180 C
Twaróg wymieszać z jajkami, cukrem, śmietaną i cukrem waniliowym
Masę wylać na spód i piec przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka
Dobrą polewę czekoladową znajdziecie tu: http://kotlet.tv/polewa-czekoladowa-idealna ja jednak dodałam mniej masła
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/09/serowiec.html