Wykonanie
XXXVIII.SerowiecNa naszym blogu sporo już działo się z
serem białym w roli głównej...Ale jak na prawdziwą seromaniaczkę przystało mi nigdy go dość. Na dzisiejszy wieczór zaproponuję Wam niezwykle puszysty, dość słodki serowiec :)Ostatnio z okazji moich urodzin postanowiłam zrobić coś specjalnego, coś co trafi w gust każdego gościa. Wypadło na ten właśnie wypiek, ale za to w dwóch wersjach: z
czekoladową polewą lub musem
borówkowym. Osobiście wolę i zachęcam Was do opcji owocowej, ale serowiec i
czekolada to także niezawodny duet na niezapomniany deser. Postanowiłam też popracować trochę nad stroną estetyczną dania i muszę przyznać, że trochę wysiłku jest warte tego błysku, który zobaczyłam w oczach rodziny i przyjaciół :)Produkty:Na ciasto:120 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudrupół łyżeczki
proszku do pieczeniajajko50 g
masłaNa wierzch:500 g zmielonego(przynajmniej dwukrotnie)
twarogu2
jajka100 g
cukru200 ml
śmietany 18%łyżeczka
cukru waniliowegoEtapy przygotowania:Wymienione składniki zagnieść na ciastoWstawić je do lodówki na ok. 30 minWyłożoną papierem formę wylepić
ciastemPiec przez ok 5 min. w 180 C
Twaróg wymieszać z
jajkami,
cukrem,
śmietaną i
cukrem waniliowymMasę wylać na spód i piec przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczkaDobrą
polewę czekoladową znajdziecie tu: http://kotlet.tv/polewa-czekoladowa-idealna ja jednak dodałam mniej
masła