ßßß
Składniki:CIASTO500g mąki pszennej + do podsypywania160g masła120g śmietany 18%100g cukru40g drożdży2 jajka2 łyżki domowego cukru waniliowegoszczypta soliNADZIENIE260g twarogu zmielonego lub rozdrobnionego3 łyżki domowego cukru waniliowego1 żółtkojajko do posmarowania rogalików przed pieczeniemcukier puder do oprószenia gotowych rogalików
Wykonanie:- drożdże i śmietana powinny być w temperaturze pokojowej- drożdże pokruszyć, wymieszać ze śmietaną i częścią cukru, odstawić na chwilę- mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru i cukier waniliowy, kawałki zimnego masła, składniki posiekać razem, dodać rozbełtane jajka oraz śmietanę z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto- ciasto od razu nadaje się do formowania rogalików, nie trzeba go ani odstawiać do wyrośnięcia, ani chłodzić- najlepszym twarogiem do nadzienia jest ten własnoręcznie zmielony/rozdrobniony (można to zrobić widelcem), będzie on odpowiednio zwarty i nie będzie wyciekał z rogali w trakcie pieczenia- do twarogu dodać domowy cukier waniliowy oraz żółtko, składniki dokładnie wymieszać
- ciasto podzielić na 2-3 części, każdą kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką- placek pokroić na trójkąty, na każdy szerszy koniec (podstawę trójkąta) nałożyć łyżeczkę nadzienia, dokładnie zalepić ciastem, żeby nadzienie nie wystawało, zawinąć w kształt rogala- rogaliki ułożyć w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem- rogaliki można od razu piec (nie muszą rosnąć) w 180-190 stopniach przez około 15 minut lub do lekkiego zrumienienia- w identyczny sposób uformować i piec następne rogaliki- rogaliki po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, zimne oprószyć cukrem pudrem- przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem