Wykonanie
Pomysł na
ciasteczka misie z
orzechami zaczerpnęłam ze zdjęcia, które zauroczyło wiele portali internetowych. Twórczynią tych słodkich
ciasteczek jest Maa Tamagosan, jej przepis znajdziecie tutaj . Mój przepis nie jest oparty na oryginalnym, stworzyłam własną recepturę na
miodowe misie, a jedynie (lub aż) pomysł na wygląd
ciasteczek zaczerpnęłam od Maa.
Ciasteczka misie są proste w wykonaniu, wymagają jednak posiadania foremki w kształcie misia, lub chociaż w kształcie ludzika (zrobicie wtedy ludziki z
orzechami).
Podobne misie można wykonać z wielu receptur na kruche
ciasteczka, istotne jest, aby ciasto nie zawierało lub zawierało w niewielkiej ilości środek spulchniający, który powoduje rośnięcie ciasta i mógłby zaburzyć kształt misiów podczas pieczenia.Zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu, gdyż
miodowy smak misiów jest niepowtarzalny, a przepis wypróbowany, więc jeśli wykonacie poprawnie wszystkie czynności przygotowawcze, otrzymacie takie misie, jak na moich zdjęciach :)Z przepisu wychodzi około 35-45 małych misiów (w zależności od ich grubości).
Składniki:220g
mąki pszennej100g
cukru pudru80g
masła30g
miodu (u mnie gryczany)1
jajkodowolne
orzechy (tyle, ile wyjdzie
ciasteczek)
Wykonanie:- składniki powinny być zimne-
mąkę przesiać, dodać
cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki zimne
masło,
miód (jeśli jest w postaci stałej, można go rozpuścić i przestudzić) oraz
jajko- składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto- ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę- schłodzone ciasto podsypać lekko
mąką (nie za dużo, bo łapki misia nie będą się chciały przykleić do
orzechów), jeżeli się klei, lub rozwałkowywać
między dwoma kawałkami folii spożywczej- rozwałkować na grubość, w jakiej chcemy
mieć ciasteczka (u mnie 3-5mm)- foremką wykroić misie, ułożyć je w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- wykałaczką zrobić w misiowych głowach dziurki - oczy i nos- na środku każdego misia ułożyć
orzech, łapki podnieść do góry i przycisnąć lekko do
orzecha tak, by wyglądało, że miś trzyma
orzech w łapkach- uformowane
ciasteczka schłodzić ponownie w lodówce (20-30 minut, w zależności od tego, jak bardzo ciasto zmiękło podczas formowania)- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni, piec około 10-12 minut- najlepiej sprawdzić, wyjmując jedno
ciasteczko, czy już jest upieczone, gorące
ciasteczka są lekko miękkie z wierzchu, ale po ostygnięciu twardnieją, by z kolei po dłuższym leżakowaniu w puszce lub w szczelnym pojemniku spożywczym ponownie skruszeć