ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka misie z orzechami

Ciasteczka misie z orzechami

nazwa

Wykonanie

Pomysł na ciasteczka misie z orzechami zaczerpnęłam ze zdjęcia, które zauroczyło wiele portali internetowych. Twórczynią tych słodkich ciasteczek jest Maa Tamagosan, jej przepis znajdziecie tutaj . Mój przepis nie jest oparty na oryginalnym, stworzyłam własną recepturę na miodowe misie, a jedynie (lub aż) pomysł na wygląd ciasteczek zaczerpnęłam od Maa.
Ciasteczka misie są proste w wykonaniu, wymagają jednak posiadania foremki w kształcie misia, lub chociaż w kształcie ludzika (zrobicie wtedy ludziki z orzechami).
Podobne misie można wykonać z wielu receptur na kruche ciasteczka, istotne jest, aby ciasto nie zawierało lub zawierało w niewielkiej ilości środek spulchniający, który powoduje rośnięcie ciasta i mógłby zaburzyć kształt misiów podczas pieczenia.
Zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu, gdyż miodowy smak misiów jest niepowtarzalny, a przepis wypróbowany, więc jeśli wykonacie poprawnie wszystkie czynności przygotowawcze, otrzymacie takie misie, jak na moich zdjęciach :)
Z przepisu wychodzi około 35-45 małych misiów (w zależności od ich grubości).
Składniki:
220g mąki pszennej
100g cukru pudru
80g masła
30g miodu (u mnie gryczany)
1 jajko
dowolne orzechy (tyle, ile wyjdzie ciasteczek)
Wykonanie:
- składniki powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, miód (jeśli jest w postaci stałej, można go rozpuścić i przestudzić) oraz jajko
- składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę
- schłodzone ciasto podsypać lekko mąką (nie za dużo, bo łapki misia nie będą się chciały przykleić do orzechów), jeżeli się klei, lub rozwałkowywać między dwoma kawałkami folii spożywczej
- rozwałkować na grubość, w jakiej chcemy mieć ciasteczka (u mnie 3-5mm)
- foremką wykroić misie, ułożyć je w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- wykałaczką zrobić w misiowych głowach dziurki - oczy i nos
- na środku każdego misia ułożyć orzech, łapki podnieść do góry i przycisnąć lekko do orzecha tak, by wyglądało, że miś trzyma orzech w łapkach
- uformowane ciasteczka schłodzić ponownie w lodówce (20-30 minut, w zależności od tego, jak bardzo ciasto zmiękło podczas formowania)
- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni, piec około 10-12 minut
- najlepiej sprawdzić, wyjmując jedno ciasteczko, czy już jest upieczone, gorące ciasteczka są lekko miękkie z wierzchu, ale po ostygnięciu twardnieją, by z kolei po dłuższym leżakowaniu w puszce lub w szczelnym pojemniku spożywczym ponownie skruszeć
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/01/ciasteczka-misie-z-orzechami.html